ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ξεψυχά» ο πολιτισμός του Βόλου

ξεψυχά-ο-πολιτισμός-του-βόλου-728934

Βγήκε το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που τους δείχνει την πόρτα εξόδου από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Αποδομείται πλήρως η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, που μόνο για το τυπικό σκέλος δεν… κατεβάζει ρολά. Η απόλυση επτά εργαζομένων που αποτελούν την «ψυχή» πολιτιστικών δομών στην πόλη, έρχεται να αποδιοργανώσει πλήρως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της λειτουργίας της πόλης: του πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, βάσει του οποίου οι επτά εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργο Βλιώρα, ο οποίος ενημέρωσε το συμβούλιο του Νομικού Προσώπου για τις εξελίξεις, πρόκειται για μια ιστορία από το 2009 του πρώην Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.

Κατά τη συνένωση επιχειρήσεων και οργανισμών, είχε αποφασιστεί οι 17 υπάλληλοι του πρώην Καλλιτεχνικού Οργανισμού να μεταφερθούν στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Το 2010 το δημοτικό συμβούλιο Βόλου είχε αποφανθεί ότι οι 17 υπάλληλοι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο οργανισμό. Οι δέκα υπάλληλοι αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά επί του αιτήματός τους και είδαν την… πόρτα της εξόδου.

Οι υπόλοιποι επτά είχαν προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και σε παράσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κερδίζοντας ουσιαστικά χρόνο εργασιακής ζωής.

Ομως, το 2012 112 συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας που είχαν απολυθεί προχώρησαν σε καταγγελία εις βάρος των 7 του πρώην Κ.Ο.Δ.Β. στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την καταγγελία, οι ελεγκτές αποφάνθηκαν ότι οι 7 κακώς μετατάχθηκαν στο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Με το πόρισμά τους το οποίο κοινοποίησαν εκτός από το Δήμο Βόλου και στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, καλούν το ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, να απολύσει τους επτά εργαζόμενους και μάλιστα εντός των επόμενων δύο μηνών.

Κίνδυνος επιστροφής μισθών

Η πόρτα της εξόδου, ανοίγει οριστικά για τους 7 υπαλλήλους, που όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα της ανεργίας. Υπάρχει ο κίνδυνος, όπως επεσήμανε ο κ. Βλιώρας, να κληθούν να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία τους μισθούς δύο και πλέον ετών ως αχρεωστήτως καταβληθέντες. Βεβαίως οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα. Θα κινηθούν νομικά κατά του πορίσματος με όσα βέλη έχουν στη…φαρέτρα τους.

«Ξεψυχά» ο πολιτισμός

Τα χειρότερα πάντως έρχονται για τον ίδιο τον Οργανισμό, που βλέπει τη Διεύθυνση Πολιτισμού να αποδομείται πλήρως. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούν την «ψυχή» των πολιτιστικών δομών του Βόλου.

Πρόκειται για εργαζόμενους που συνέδεσαν επί σειρά ετών το όνομά τους με συγκεκριμένους πολιτιστικούς χώρους τους οποίους ανέλαβαν να λειτουργήσουν ή να δημιουργήσουν από το μηδέν.

Πλέον η διεύθυνση απομένει με τρεις υπαλλήλους γραφείου και μερικούς τεχνικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου