ΤΟΠΙΚΑ

Ντρίμπλα Μπέου για τη ΔΕΥΑΜΒ πτώχευση ή εκκαθάριση

ντρίμπλα-μπέου-για-τη-δευαμβ-πτώχευση-730584

Η ΔΕΥΑΜΒ δεν κλείνει ξεκαθάρισε ο κ. Μπέος, θα λειτουργήσει όμως υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς

Ερχεται η αρχή του τέλους… για τη ΔΕΥΑΜΒ, τουλάχιστον με τη μορφή που λειτουργούσε έως σήμερα. Τα 9 εκ. ευρώ που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ στα οποία έρχονται πλέον να προστεθούν και τα 3 εκ. ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοί της για τις περικοπές των μισθών τους κατά την περίοδο 2010- 2011, οδηγούν τη ΔΕΥΑΜΒ σε… πτώχευση.

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αναθέσει σε ομάδα έγκριτων νομικών να διερευνήσει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΜΒ και των πολιτών: είτε η επιχείρηση θα τεθεί σε πτωχευτικό καθεστώς είτε θα μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Παράλληλα με τη διερεύνηση νομικής λύσης και πρότασης για τη νέα μορφή που καλείται να πάρει η ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος, θα προσφύγει και κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου που δικαίωσε τους εργαζόμενους στην αγωγή τους να τους επιστραφούν περίπου 3 εκ. ευρώ από τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς της την περίοδο 2010 – 2011.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΜΒ δεν κλείνει. «Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό και τις παροχές που προσφέρει η επιχείρηση», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Μπέος.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, η ομάδα των νομικών θα αναλάβει να παρουσιάσει κοινή λύση για την επιχείρηση και πρόταση για την μετέπειτα λειτουργία της. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η ΔΕΥΑΜΒ με τα 9 εκ. ευρώ της ΕΡΓΗΛ και τα 3 εκ. ευρώ των εργαζομένων δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να λειτουργήσει. Τί θα πρέπει να γίνει δηλαδή; Να κάνουμε αύξηση των τιμολογίων για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Εγώ δεν θα συμμετέχω σε κανένα πάρτι στην υγεία των κορόιδων, δηλαδή των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος υποστηρίζοντας ότι και οι μειώσεις των τιμολογίων θα ισχύσουν στο ακέραιο και καλύτερο νερό θα προσφέρεται στους πολίτες.

Εμφανίστηκε δε, εκτός εαυτού με το ύψος των μισθών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι. «Πάνω από το 60% των εργαζομένων από τους 142 που έκαναν αγωγή, έπαιρναν μισθούς 3.000, 4.081,55, 4.200 ευρώ. Κι αυτοί οι μισθοί χωρίς τα επιδόματα. Επαιρναν επίδομα για το παιδί τους αν έπαιρνε καλό βαθμό. Τί κάνουν; Μια νοσηλεύτρια σήμερα, παίρνει 800 ευρώ, ένας διευθυντής γιατρός 1.700 ευρώ, ένας διευθυντής τεχνικής υπηρεσίας 1.600 ευρώ. Αυτοί τι επάγγελμα κάνουν; Να πάρω κι εγώ ένα δίπλωμα και να πιάσω δουλειά στη ΔΕΥΑΜΒ. Οι μισθοί αυτοί είναι αδιανόητοι. Ούτε θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις τιμολογίων για να τρέφεται μια συμμορία. Η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί», ξέσπασε κατά των εργαζομένων.

Διερωτήθηκε δε γιατί η αγωγή κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2014 κι όχι νωρίτερα. «Μια βιώσιμη εταιρεία την έφεραν στο χείλος της καταστροφής», είπε. «Δεν θέλω να αφήσω μομφές κατά των κ.κ. Κυρ. Μήτρου και Αλ. Βούλγαρη, αλλά δεν προστάτεψαν την εταιρεία», συνέχισε και απέδωσε λάθος χειρισμούς στην προηγούμενη διοίκηση και τον κ. Π. Σκοτινιώτη. «Οταν το 90% της Ελλάδας προχώρησε στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων, ο Βόλος, η Πάτρα και η Χαλκίδα δεν το έπραξαν, υποστήριξε και κάλεσε την Ειρηνοδίκη που εξέδωσε την απόφαση υπέρ των εργαζομένων να ανοίξει τον τραπεζικό της λογαριασμό και να πληρώσει τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ίδιος πάντως διεμήνυσε προς τους «εργατοπατέρες» να «ξεχάσουν ό,τι ήξεραν. Θα το πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα πάρουν δραχμή. Τα χρήματα που διεκδικούν είναι παράλογα. Ζούνε σε άλλο κράτος; Πού τα βρήκαν τα προνόμια;», συνέχισε ο κ. Μπέος.

Οπως ξεκαθάρισε η ΔΕΥΑΜΒ δεν κλείνει. «Η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες χωρίς νερό», είπε και εξήγησε ότι θα εξεταστούν νομικές ντρίμπλες, είτε δηλαδή η επιχείρηση να μπει σε πτωχευτικό καθεστώς είτε σε εκκαθάριση. Παράλληλα με το παραπάνω θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου. «Θα φθάσω μέχρι τον Αρειο Πάγο. Ακόμη όμως κι αν δικαιωθούν θα πάρουν τα χρήματα του Αγίου… Δεν έχουν καταλάβει με ποιον έχουν μπλέξει», τόνισε.

«Βαριά η καλογερική»

Απάντηση Π. Σκοτινιώτη στις αιχμές Αχ. Μπέου για τη ΔΕΥΑΜΒ

«Οσο περνάει ο καιρός και ο κ. Μπέος αρχίζει να αντιλαμβάνεται πόσο «βαριά είναι η καλογερική», απαντά στις ευθύνες που του καταλόγισε ο Δήμαρχος, ο προκάτοχός του και επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Πάνος Σκοτινιώτης. Σημειώνεται ότι κ. Μπέος υποστήριξε ότι ο κ. Σκοτινιώτης ακολούθησε λάθος οδό για τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ, προχωρώντας σε περικοπές αντί για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη οι αγωγές των εργαζομένων εξετάστηκαν τον Οκτώβριο του 2014. «Η ΔΕΥΑΜΒ εκπροσωπήθηκε από τη νέα νομική υπηρεσία που επέλεξε ο κ. Μπέος και τελικά κρίθηκε, παραδόξως, ότι οι ΔΕΥΑ συνιστούν εντελώς αυτοτελείς έναντι των ΟΤΑ επιχειρήσεις και συνεπώς δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτονόητο είναι ότι κατά της απόφασης αυτής θα ασκηθεί έφεση από τη ΔΕΥΑΜΒ».

Αναφέρεται αντίθετα στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και την αγωγή που έκαναν οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο για το ίδιο θέμα. «Και οι δύο επί δικής μας θητείας, έκριναν το ίδιο νομικό ζήτημα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τις πιο πάνω αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και απέρριψαν το αίτημα των εργαζομένων», επισημαίνει.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι αμοιβές του προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ είχαν καθοριστεί με την από 26.11.2007 επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. «Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας είχε εγκριθεί σχεδόν ομοφώνως (με μια λευκή ψήφο) από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο είχε ευρεία, διαπαραταξιακή σύνθεση, συμμετείχε δε, εκτός των πρώην Δημάρχων Βόλου και Νέας Ιωνίας, και ο πρώην Δήμαρχος Αισωνίας και σημερινός Αντιδήμαρχος του κ. Μπέου, Δ. Καντόλας», προσθέτει ο κ. Σκοτινιώτης υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής είχε διατυπώσει την άποψη ότι η υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που προέβλεπε αμοιβές υψηλότερες από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, υπήρξε εσφαλμένη επιλογή της τότε Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και ότι δημιουργούνται στο πλαίσιο του ίδιου Δήμου, εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ κληρονόμησε συσσωρευμένα προβλήματα και έκανε σημαντικά βήματα εξυγίανσης.

«Αυτό που οφείλει να κάνει η σημερινή Διοίκηση, είναι να εργαστεί με σχέδιο και να συνεχίσει την πορεία εξυγίανσης της ΔΕΥΑΜΒ, αντιλαμβανόμενη ότι η ΔΕΥΑΜΒ, που διαχειρίζεται τον πιο ευαίσθητο, ίσως, τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, δεν είναι αναλώσιμη», καταλήγει ο κ. Σκοτινιώτης.

Απάντηση Αχ. Μπέου

Η απάντηση του κ. Σκοτινιώτη, προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά του Δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου:

«Με τη λογική και τα τερτίπια δικολάβου και φυσικά χωρίς καμία διάθεση να αναλάβει τις τρομακτικές και καταστροφικές του ευθύνες για τη χρεοκοπία της ΔΕΥΑΜΒ, ο τραγικά αποδοκιμασθείς από λαό, πρώην Δήμαρχος Βόλου, Παν. Σκοτινιώτης ψελλίζει κάποιες αστείες δικαιολογίες, επιχειρώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του.

Το αξίωμα με τον οποίο τον τίμησαν οι πολίτες και εκείνος ευτέλισε του επέβαλε να δίνει λύσεις σε μείζονα προβλήματα και όχι να καθίσταται σχολιαστής αποφάσεων…Ειρηνοδικών. Φυσικά και προς τούτο αποδείχθηκε ανεπαρκής και απομακρύνθηκε με τρόπο εξευτελιστικό.

Ευτυχώς η πόλη έχει νέο Δήμαρχο και νέα Δημοτική Αρχή, που δεν κρύβουν σαν κι εκείνο τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά ασχολούνται, συγκρούονται αν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση δίνουν λύσεις για το καλό της πόλης και των πολιτών.

Αρκετά κ. Σκοτινιώτη. Ακόμη και για σας το θράσος πρέπει να έχει όρια, όταν τολμάτε να μιλάτε την ώρα που αφήσατε μήνα Αύγουστο την πόλη χωρίς νερό (!) και μαζί ελλείμματα και χρέη άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγη τσίπα επιτέλους…».

Νέα απάντηση Π. Σκοτινιώτη

Σχολιάζοντας την «απάντηση» του κ. Μπέου στη δήλωσή του, ο τέως Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, αναφέρει τα εξής:

«Στα εντελώς συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάσαμε, ο κ. Μπέος «απάντησε» με τον συνήθη αγοραίο τρόπο. Ο καθένας με τα «όπλα» του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου