ΤΟΠΙΚΑ

«Σωσίβιο» για αιώνιους φοιτητές

σωσίβιο-για-αιώνιους-φοιτητές-731236

Σε πλήρη εξέλιξη η σύνταξη του νέου Οργανισμού, που προβλέπει μια σειρά καινοτόμων δράσεων

Η εξεταστική του Φεβρουαρίου δεν θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για τους «αιώνιους» φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βάσει της αρχικής καταγραφής του περασμένου Σεπτεμβρίου, αριθμούν 628 άτομα. Το Θεσσαλικό ΑΕΙ ετοιμάζεται να… πετάξει «σωσίβιο» για όσους φοιτητές δεν καταφέρουν να λάβουν μέρος στην ερχόμενη εξεταστική, μέσω του Οργανισμού του, ο οποίος συντάσσεται από το μηδέν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάση Σφουγγάρη, στο νέο Οργανισμό που συντάσσει αυτή την περίοδο ειδική επιτροπή σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, προβλέπεται ασφαλιστική δικλείδα για τους φοιτητές που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και κινδυνεύουν με διαγραφή έστω και αν δεν λάβουν μέρος στην εξεταστική του Φεβρουαρίου, που κατά το Υπουργείο Παιδείας συνιστά την τελευταία ευκαιρία πριν δουν οριστικά την πόρτα της εξόδου από το ίδρυμα.

Οι ειδικές ρυθμίσεις για τους φοιτητές δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που εισάγονται στο νέο Οργανισμό που αναμένεται να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.

Ο Οργανισμός θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ ήδη από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η διγλωσσία μεταξύ της προηγούμενης πρυτανικής αρχής και του Συμβουλίου του ιδρύματος, είχε οδηγήσει τα δύο όργανα στην αποστολή διπλού σχεδίου Οργανισμού στο Υπουργείο Παιδείας. Από την ηγεσία του Υπουργείου ζητήθηκε αναμορφωμένος οργανισμός κοινής αποδοχής, ο οποίος συντάσσεται αυτό το διάστημα.

Με την ολοκλήρωση της προεργασίας από την ειδική επιτροπή και την Πρυτανεία, το σχέδιο του Οργανισμού θα τεθεί σε διαβούλευση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πριν γίνει η επικύρωση από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Στη συνέχεια το νέο Οργανισμό θα κληθεί να εγκρίνει το Συμβούλιο του ιδρύματος, πριν αποσταλεί εκ νέου στο Υπουργείο Παιδείας για την τελική του έγκριση και την εφαρμογή του.

Ο νέος Οργανισμός εισάγει καινοτόμα στοιχεία, που άπτονται και του οράματος της νέας πρυτανικής αρχής για το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκτός από τη μέριμνα που λαμβάνεται για τους «αιώνιους» φοιτητές, ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί και ο Συνήγορος του Φοιτητή, που μέχρι σήμερα, παρέμενε κενό γράμμα. Οπως επισημαίνει ο κ. Σφουγγάρης, ο Συνήγορος του Φοιτητή θα μπορεί να δέχεται και φροντίζει για την επίλυση πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. «Θα λειτουργεί όπως περίπου ο Συνήγορος του Πολίτης», σχολίασε ο κ. Σφουγγάρης.

Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Κέντρου Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα αποτελεί ουσιαστικά την αναβάθμιση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τα ίδια τα τμήματα. Μάλιστα σύμφωνα με το νέο Νόμο, η έγκριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων γίνεται πλέον από τον ίδιο τον Πρύτανη κι όχι από τον Υπουργό, οπότε αυτό θα δώσει ελευθερία κινήσεων στην πρυτανική αρχή για να αναπτύξει το όραμά της, προσφέροντας τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών σε περισσότερα γνωστικά αντικείμενα.

Μαζί με το Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών, έρχεται και η Σχολή Δια βίου Μάθησης, που σύμφωνα με τον κ. Σφουγγάρη, αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες του νέου Οργανισμού. «Με τη συγκεκριμένη σχολή διευρύνεται ο ρόλος του Π.Θ. και σε κοινωνικό επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο δεν θα είναι απλώς ένα ίδρυμα – εξεταστικό κέντρο φοιτητών για να δίνει πτυχία, δεν θα είναι απλά για να εκπαιδεύει φοιτητές αλλά να προσφέρει γνώσεις και σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν είτε θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε περισσότερα αντικείμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μεταξύ των νέων στοιχείων που εισάγονται θα είναι η δημιουργία επιτροπών και συμβουλίων που θα αποτελούν το ενδιάμεσο σκαλοπάτι ανάμεσα στην Πρυτανεία και τις Υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένες επιτροπές ή συμβούλια θα μπορούν να δουλεύουν θεματικά σε τομείς δράσης του Π.Θ. Πρόκειται δηλαδή για την ενεργοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπάρχει για την ενίσχυση του ρόλου του ιδρύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου