ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημιώσεις «μαμούθ» για τις περικοπές στη ΔΕΥΑΜΒ

αποζημιώσεις-μαμούθ-για-τις-περικο-731266

«Φύλλο και φτερό» έκανε τη μισθοδοσία του 2010 ο Αχ. Μπέος, για να διαπιστώσει ότι οι περικοπές 3 εκ. ευρώ αφορούν σε μισθούς έως 8.000 ευρώ

Κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου, αναμένεται να προσφύγει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος. Σύμφωνα με την απόφαση – «νέα βόμβα» για τις αντοχές των ταμείων της επιχείρησης, η ΔΕΥΑΜΒ καλείται να καταβάλλει στους εργαζόμενούς της ποσό – «μαμούθ» ύψους 3 εκ. ευρώ περίπου, επιστρέφοντας ουσιαστικά τις περικοπές που έγιναν σε μισθούς και επιδόματα την περίοδο 2010 – 2011 με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μισθολογικές καταστάσεις της επιχείρησης, ο κατώτατος μισθός της καθαρίστριας αφορούσε σε 1.600 ευρώ το μήνα και οι μισθοί στελεχών μαζί με τα επιδόματα μπορεί να άγγιζαν ακόμη και τις 7- 8.000 ευρώ το μήνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, στις 11:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Μπέος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την απόφαση του Ειρηνοδικείου που δικαιώνει αγωγή των εργαζομένων για περικοπές στις αποδοχές τους που είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Οπως είναι γνωστό, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Ειρηνοδικείο Βόλου, αποφάνθηκε θετικά για την προσφυγή των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που διεκδικούσαν επιστροφή χρημάτων που κόπηκαν από μισθούς, δώρα και επιδόματα αδείας την περίοδο 2010-2011.

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου, που κοινοποιήθηκε στην επιχείρηση την περασμένοι Παρασκευή το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν στις διεκδικήσεις τους. Είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι δεν αφορούσε τους ίδιους η εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας για τις οριζόντιες περικοπές, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν το 10% των μισθών τους, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας. Οπως υποστήριζαν η ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου για να εμπίπτουν στην εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.

Τέσσερα χρόνια μετά δικαιώθηκαν και πλέον περιμένουν να περάσουν από το… ταμείο για την είσπραξη των χρημάτων που αντιστοιχούν στις μειώσεις που υπέστησαν.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος δεν έκρυψε -στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση που ουσιαστικά έρχεται να… διαλύσει το ταμείο της επιχείρησης. «Θα δούμε τι θα κάνουμε», είχε πει, εννοώντας προφανώς ότι θα κινηθεί νομικά προσφεύγοντας κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου.

Μέσος μισθός 2.500 ευρώ

Χθες, μετέβη στα γραφεία της επιχείρησης, όπου έκανε «φύλλο και φτερό» την κατάσταση με τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να διαπιστώσει από πού προκύπτει το ποσό των 3 εκ. ευρώ.

Διαπίστωσε ότι ο κατώτατος μισθός της καθαρίστριας αφορά σε ποσό 1.600 ευρώ. Οι βασικοί μισθοί των στελεχών αφορούσαν σε περίπου 4.000 ευρώ το μήνα. Μαζί με τα επιδόματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι άγγιζαν τις 7.000 ίσως και 8.000 ευρώ το μήνα.

Γενικότερα ο μέσος όρος του μισθού ενός υπαλλήλου, κυμαίνονταν περίπου στις 2.500 ευρώ το μήνα.

«Εχουμε 9 εκ. ευρώ της ΕΡΓΗΛ και 3 εκ. ευρώ των εργαζομένων. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτή η επιχείρηση προς όφελος των πολιτών», είχε αναφέρει προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μπέος, καταγγέλλοντας την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι άφησε τη ΔΕΥΑΜΒ, καταχρεωμένη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου