ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου αντιμέτωπος με χρέος από το 1992!

ο-δήμος-βόλου-αντιμέτωπος-με-χρέος-από-732641

Στις 19 Ιανουαρίου δικάζεται στον Αρειο Πάγο προσφυγή του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. που διεκδικεί ποσό 1.605.000 δρχ. από τα δημοτικά ταμεία

Μια ακόμη οικονομική πληγή -από το 1992!- συνεχίζει να αιμορραγεί για το Δήμο Βόλου. Πρόκειται για χρέος ύψους 1.605.000 δρχ., που φέρεται να άφησε ο πρώην Δήμος Ιωλκού στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας». Η συγκεκριμένη υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από τον Αρειο Πάγο, σε δικάσιμο στις 19 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. στις 19 Οκτωβρίου 1992 σύναψε σύμβαση με τον τότε Δήμο Ιωλκού για την επιμόρφωση 20 δημοτών σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Βάσει της σύμβασης το κέντρο θα έπρεπε να αποζημιωθεί με ποσό ύψους 2.935.000 δρχ.

Ομως ο Δήμος Ιωλκού φέρεται να κατέβαλλε ποσό μόνο 800.000 ευρώ στις 30 Ιουνίου 1993 και ποσό 530.000 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου 1994.

Το υπόλοιπο ποσό ύψους 1.605.000 δρχ. δεν καταβλήθηκε.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, είχε απορρίψει το αίτημα του κέντρου για καταβολή του υπόλοιπου ποσού, δεδομένου ότι έχει υποπέσει σε παραγραφή με την παρέλευση της πενταετίας. το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. πρόσβαλλε την απόφαση στον Αρειο Πάγο και η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 19 Ιανουαρίου.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, η οποία εξουσιοδότησε τη δικηγόρο Σοφία Παπαγιαννίτση να παραστεί στον Αρειο Πάγο.

Προϋπολογισμός

Στην ίδια συνεδρίαση, πέρασε κατά πλειοψηφία η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στον οποίο περιλαμβανόταν δαπάνες ύψους 25.000 ευρώ για τις εκλογές, αλλά και η έγκριση των δύο απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες της αποτίμησης του δημοτικού οδοφωτισμού προϋπολογισμού 12.300 ευρώ και της αξιοποίησης του Πεδίου του Αρεως επίσης προϋπολογισμού 12.300 ευρώ.

Μάλιστα ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» έθεσε ζήτημα νομιμότητας των δύο απευθείας αναθέσεων, αλλά και επάρκειας του προσωπικού του Δήμου Βόλου. «Δεν είναι δηλαδή ικανοί οι δημοτικοί υπάλληλοι να αναλάβουν τα δύο έργα;», ρώτησε ο κ. Πατσιαντάς.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας, ενώ όσον αφορά τα προσόντα των δημοτικών υπαλλήλων, κρίθηκε ότι υπάρχουν εξειδικευμένα ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις», η άμεση απάντηση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδημάρχου Οικονομικών, Δήμήτρη Πέγιου.

Τις δύο συμβάσεις αρνήθηκε να εγκρίνει και ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης», Αποστόλης Παπατόλιας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μείζον ζήτημα νομιμότητας, το οποίο θα κρίνει η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, όπου προσέφυγε η παράταξη.

Απορρίμματα

Τις ενστάσεις τους εξάλλου διατύπωσαν οι δύο παρατάξεις -«Δρόμοι Συνεργασίας» και «Επιλογή Ευθύνης»- για τη διάθεση ποσού 700.000 ευρώ από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2015 για την επέκταση του ΧΥΤΑ στο Δήμο Βόλου.

Ο κ. Πατσιαντάς υπογράμμισε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να μπει σε σωστές βάσεις, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπατόλιας εξέφρασε την «πολιτική επιφύλαξη για την αδράνεια του Δήμου στο κρίσιμο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου