ΤΟΠΙΚΑ

Ενστάσεις για Χρυσή Αυγή – αναλογικότητα

ενστάσεις-για-χρυσή-αυγή-αναλογικότ-732934

Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε τον τρόπο παραχώρησης χώρων για την προεκλογική προβολή των κομμάτων στο Δήμο Βόλου

Κατά σειρά προτεραιότητας και αναλογικά με τα ποσοστά τους, θα παραχωρηθούν χώροι του Δήμου Βόλου, στα κόμματα που θα κατέβουν στη μάχη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Από την απόφαση δεν θα εξαιρείται ούτε το κόμμα της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προκάλεσε τριβές στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του Δήμου Βόλου, με το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν τις ενστάσεις τους.

Ζήτημα τέθηκε επίσης για την κατ’ αναλογία -κι όχι ισότιμη- παραχώρηση χώρων στα κόμματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αναστάσιο Μπατζιάκα, αποφασίστηκε η παραχώρηση χώρων στα κόμματα για την προεκλογική τους καμπάνια με βάση τη χρονολογική προτεραιότητα του αιτήματος αλλά και αναλογικά με τα ποσοστά που έχει το κάθε ένα. Οπως εξήγησε μάλιστα, από την απόφαση δεν μπορεί να εξαιρεθεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής που αποτελεί κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μιχάλης Τσιώνας ήταν ο πρώτος που αντέδρασε. Ζήτηση να μη δοθούν χώροι στη Χρυσή Αυγή, άποψη που βρήκε σύμφωνους τόσο τον κ. Μιχάλη Κατσρινάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τον κ. Παντελή Μαστρογιάννη από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Τσιώνας διαφώνησε και για τον τρόπο παραχώρησης χώρων στα κόμματα, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και ανισότιμη μεταχείριση.

Στην «αναλογικότητα» της παραχώρησης χώρων διαφώνησε και ο κ. Καστρινάκης αλλά και ο κ. Μαστρογιάννης που τη χαρακτήρισε αντιδημοκρατική.

Σε κάθε περίπτωση όμως η πλειοψηφία συμφώνησε στο να υπάρξει εγκράτεια στις αφισοκολλήσεις και στα φέιγ – βολάν προκειμένου να μην ρυπανθεί το περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κ.κ. Δημ. Βαΐτσης- εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μιχ. Κατσρινάκης- εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Χρηστάκης- εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Παντελής Μαστρογιάννης- εκπρόσωπος των Πράσινων ΔΗΜΑΡ, Μιχ. Τσιώνας – εκπρόσωπος του ΚΚΕ και Χρ. Τσαμπρινός – εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Τι επιτρέπεται-τι απαγορεύεται

Η επιτροπή αποφάσισε να διατεθούν για την πραγματοποίηση των ομιλιών των υποψηφίων Βουλευτών οι χώροι: Δημαρχείο Βόλου, πρώην Δημαρχεία όλων των συνενωθέντων Δήμων, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Μεταξουργείο, Εκθεσιακό Κέντρο Π. Άρεως, Αχίλλειο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η προβολή των συνδυασμών στα υπάρχοντα μόνιμα και σταθερά πλαίσια του Δήμου, τα οποία μπορούν να διατίθενται επί ίσοις όροις και αναλογικά, καθώς και σε προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζουν και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών χωρίς να παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων και γενικά την κυκλοφορία.

Επίσης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση, κατ’ εξαίρεση, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών από τους συνδυασμούς στους διατιθέμενους χώρους σε διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 2Χ2Χ2 μέτρα και τροχόσπιτα όχι μεγαλύτερα από τέσσερα (4) μέτρα, χωρίς χρήση μεγαφωνικών συσκευών στα εξής σημεία: Πλατεία Αγίου Νικολάου, πλατεία Ελευθερίας, Ερμού, Αργοναυτών – Ιάσονος (πεζοδρόμιο Πανεπιστημίου), Ιάσονος – Φιλελλήνων – Δημητριάδος (πεζοδρόμιο πρώην Green Park), πλατεία Πανεπιστημίου, πλατεία πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και οι πλατείες των Δημοτικών Ενοτήτων.

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα προβολής φωτεινών διαφανειών σε ανοικτούς χώρους με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία.

Απαγορεύονται, η ανάρτηση πανό και αεροπανό, πλαστικές σημαίες, η χρήση σπρέι για την αναγραφή συνθημάτων.

Τέλος, οι συνδυασμοί υποχρεούνται να προβούν στην απόσυρση των κατασκευών τους σε διάστημα πέντε ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου