ΤΟΠΙΚΑ

Ρετούς στην πόλη ξεκινά ο Δήμος Βόλου ~ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 755.000 ΕΥΡΩ

ρετούς-στην-πόλη-ξεκινά-ο-δήμος-βόλου-734803

Ρετούς… σε δημοτικά κτίρια, σχολικές μονάδες, κοινόχρηστους χώρους, δημοτικό φωτισμό και φωτεινή σηματοδότηση, ξεκινά ο Δήμος Βόλου. Το σύνολο των παρεμβάσεων για το 2015 έχει προϋπολογιστεί στο ποσό των 755.000 ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να παίρνει o δημοτικός φωτισμός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το δημοτικό φωτισμό άλλωστε αφορούν και τα περισσότερα παράπονα δημοτών είτε on line στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Βόλου, είτε στα γραφεία δημοτών σε Βόλο και Ν. Ιωνία. Με αλλεπάλληλα αιτήματά τους ζητούν την αντικατάσταση καμμένων λαμπών δημοτικού φωτισμού.

Ωστόσο ο δημοτικός φωτισμός δεν είναι ο μοναδικός τομέας που άπτεται της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πεδίο δράσης του Δήμου μπαίνουν σχολικά κτίρια όπου προβλέπονται από οικοδομικές εργασίες μέχρι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές συντηρήσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι όπως πεζόδρομοι, πλατείες και παιδικές χαρές αλλά και η προληπτική συντήρηση των ρυθμιστών φωτεινής σηματοδότησης.

Οι μελέτες και για τους πέντε άξονες δράσης έρχονται επί τάπητος στην αυριανή -πρώτη για το 2015- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 6 το απόγευμα.

Οι υπηρεσίες ανεβάζουν… μανίκια και ξεκινούν επί τω έργω…

Δημοτικά κτίρια

Ποσό ύψους 105.000 ευρώ θα διατεθεί για την ανακαίνιση των δημοτικών κτιρίων του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Στο πλαίσιο της συντήρησης των δημοτικών κτιρίων του ενιαίου Δήμου Βόλου προβλέπονται επισκευές στεγών, συντηρήσεις μονώσεων ταρατσών, εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί, συντηρήσεις εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων, αντικατάσταση ή συντήρηση κουφωμάτων, επισκευές και συντηρήσεις εσωτερικών και εξωτερικών θυρών, συντηρήσεις δαπέδων, καθώς και εργασίες επισκευής και κατασκευής σιδηρών κιγκλιδωμάτων.

Επίσης προβλέπεται η συντήρηση των δικτύων ύδρευσης – θέρμανσης, η αντικατάσταση σωληνώσεων παροχής νερού και κεντρικής θέρμανσης λόγω διαρροών, η αντικατάσταση καζανακιών λόγω καταστροφής, καθώς επίσης και η επέκταση του δικτύου θέρμανσης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, η αντικατάσταση σωμάτων καλοριφέρ που τρυπάνε λόγω παλαιότητας και γενικότερα η συντήρηση των καυστήρων της κεντρικής θέρμανσης και των συστημάτων κλιματισμού.

Ακόμα στα πλαίσια της συντήρησης των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προβλέπεται η αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων, φωτιστικών σωμάτων, διακοπτών και πριζών, η τοποθέτηση νέων πριζών όταν κρίνεται απαραίτητο, και γενικότερα η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για την ασφαλή λειτουργία τους.

Το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από το Τμήμα Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σχολικά κτίρια

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα σχολικά κτίρια. Θα διατεθεί κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ για τη συντήρηση και ανακαίνιση των σχολείων. Και αυτή η εργολαβία θα γίνει με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, από επισκευές στεγών, μέχρι συντηρήσεις μονώσεων ταρατσών, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς, αλλά και παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης λόγω διαρροών. Εργασίες θα γίνουν και για τη συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για την ασφαλή λειτουργία τους.

Κοινόχρηστοι χώροι

Λίφτινγκ… προγραμματίζεται και για τους κοινόχρηστους χώρους. Σε προτεραιότητα μπαίνουν οι παιδικές χαρές προκειμένου να καταστούν απόλυτα ασφαλείς και να πιστοποιηθούν.

Οπως έχει γίνει γνωστό θα δοθεί προτεραιότητα στις πιο πολυσύχναστες παιδικές χαρές και συνολικά θα γίνουν παρεμβάσεις σε 20 από αυτές.

Από τον κατάλογο των παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους δεν εξαιρούνται πεζόδρομοι και πλατείες. Οι συντηρήσεις αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών και ελλείψεων, ενώ θα γίνουν αναπλάσεις και διαμορφώσεις με εργασίες πλακοστρώσεων, κατασκευή καθιστικών και άλλων κατασκευών, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

Επίσης στα πλαίσια της συντήρησης και ανακαίνισης των σιντριβανιών της πόλης προβλέπεται η αντικατάσταση αντλιών, μπεκ, προβολέων κλπ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Δημοτικός φωτισμός

Ο δημοτικός φωτισμός θεωρείται η μεγάλη «πληγή» του Δήμου. Τα αιτήματα για αντικατάσταση καμμένων λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού είναι αλλεπάλληλα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου.

Προβλέπεται στο πλαίσιο της συντήρησης των δικτύων δημοτικού φωτισμού (είτε αυτά είναι ιδιοκτησίας ΔΕΗ ή ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου) η συντήρηση των καλωδίων, η αποκατάσταση των ζημιών από φυσιολογικές φθορές ή από άλλα αίτια (σκαψίματα – τρακαρίσματα), η αντικατάσταση καμένων φωτιστικών, λαμπτήρων, παλαιών ιστών, η αντικατάσταση ηλεκτρικών πινάκων και η κατασκευή κατεστραμμένων φρεατίων και υπογείων δικτύων φωτισμού ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου.

Επίσης προβλέπεται η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών από το κέντρο της πόλης τα οποία έχουν πέραν των 15 χρόνων συνεχούς λειτουργίας χάσει τη φωτεινότητά τους και δεν είναι οικονομικά καθώς και η συντήρηση του εορταστικού φωτισμού των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των εθνικών εορτών.

Οι εργασίες έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό των 400.000 ευρώ.

Φωτεινή σηματοδότηση

Τέλος ποσό ύψους 50.000 ευρώ θα διατεθεί για τη συντήρηση των κόμβων της φωτεινής σηματοδότησης του Βόλου.

Η προληπτική συντήρηση των ρυθμιστών θα γίνεται κάθε μήνα και θα αντικαθίστανται προληπτικά όλα τα φθαρμένα υλικά και εξαρτήματα. Επίσης θα γίνεται η καθολική συντήρηση των φανών σηματοδότησης και των ιστών και θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την αντικατάσταση εξαρτημάτων, τον έλεγχο σύνδεσης καλωδίων κ.α.

Εκτός από τις καμένες λάμπες οι οποίες θα αντικαθίσταται καθημερινά, θα γίνεται και ολική αντικατάσταση ανά τετράμηνο όλων των λαμπτήρων της κόκκινης, της πράσινης και κίτρινης ένδειξης.

Κατά τον έλεγχο της εξωτερικής εγκατάστασης θα διαπιστώνονται και θα αποκαθίστανται βλάβες που προέρχονται κυρίως από την πρόσκρουση οχημάτων σε ιστούς, φανούς, γείσα.

Επίσης θα αντικαθίσταται όσα φανάρια έχουν χάσει την στεγανότητα και φωτεινότητά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου