ΤΟΠΙΚΑ

Οι συνήθειες δύσκολα κόβονται…

οι-συνήθειες-δύσκολα-κόβονται-735045

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ηταν την 1η Δεκεμβρίου, όταν ο Δήμος Βόλου αποφάσιζε να θέσει σε ισχύ, παράλληλα με τις κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης, το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων door to door στις κεντρικές οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος. Οι κάδοι απορριμμάτων εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί, ωστόσο οι πολίτες, 1.5 μήνα μετά την ισχύ του νέου μέτρου δείχνουν να μην έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Κατά μήκος τόσο της Ιάσονος όσο και της Δημητριάδος, τις θέσεις που κάποτε καταλάμβαναν οι κάδοι απορριμμάτων καταλαμβάνουν πλέον σακούλες απορριμμάτων. Ορισμένες κινήσεις όπως το να πετάμε τα σκουπίδια, είναι… μηχανικές και όπως φαίνεται οι συνήθειες δύσκολα κόβονται.

Νέο σύστημα αποκομιδής

Οπως είναι γνωστό, παράλληλα με την εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών μέτρων σε Ιάσονος και Δημητριάδος, τέθηκε σε ισχύ και το νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων. Απορριμματοφόρα του Δήμου Βόλου κάνουν συνεχή δρομολόγια από τις 6 το πρωί έως τις 2:15 τα ξημερώματα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Το ακριβές πρόγραμμα έχει διανεμηθεί σε όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες των δύο κεντρικών οδών προκειμένου να γνωρίζουν με ακρίβεια λεπτού πότε μπορούν να βγάζουν έξω από το σπίτι τα σκουπίδια τους και να τα παραδίδουν στους συνοδούς των απορριμματοφόρων.

Γίνονται καθημερινά 16 στάσεις στην Ιάσονος σε ισάριθμα οικοδομικά τετράγωνα από τις 6 το πρωί έως τη 1:35 τα ξημερώματα. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τη συμβολή της Ιάσονος με τη Σόλωνος και καταλήγουν στη Φιλελλήνων. Τρία δρομολόγια προβλέπονται και για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανακύκλωσης, τα οποία ξεκινούν στις 6 το πρωί, στις 3 το απόγευμα και στις 10 το βράδυ.

Επιπλέον 18 στάσεις γίνονται κατά μήκος της Δημητριάδος από τις 6:38 το πρωί έως τις 2:15 τα ξημερώματα. Τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων ξεκινούν από τη Φιλελλήνων και καταλήγουν στην Αθανασίου Διάκου. Επίσης προβλέπονται τρία δρομολόγια για την ανακύκλωση που ξεκινούν αντίστοιχα στις 6:38π.μ., 3:38μ.μ. και 10:38μ.μ.

Τα σκουπίδια βγήκαν… πεζοδρόμιο

Στόχος του Δήμου Βόλου, ήταν η απαλλαγή του κέντρου από τους κάδους απορριμμάτων που δημιουργούσαν αφενός πρόβλημα αισθητικής αφετέρου πρόβλημα με τις δυσάρεστες οσμές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διανεμήθηκαν μάλιστα επανειλημμένες επιστολές προς τους δημότες προκειμένου να συμμορφωθούν προς το πρόγραμμα αποκομιδής και να συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της πόλης.

Στην πλειοψηφία τους όμως οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με το πρόγραμμα. Οι συνοδοί των απορριμμάτων αναγκάζονται να μαζεύουν τις σκόρπιες σακούλες από τα πεζοδρόμια. Ελάχιστοι είναι όσοι επιλέγουν να κατέβουν στο πεζοδρόμιο και να παραδώσουν τη σακούλα τους στα απορριμματοφόρα.

Και όσο τα σκουπίδια παραμένουν στο πεζοδρόμιο δεν δημιουργούν μόνο πρόβλημα αισθητικής αλλά και δημόσιας υγείας. Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι μέχρι στιγμής τόσο οξύ, τους καλοκαιρινούς όμως μήνες αναμένεται να γίνει αισθητό…

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου