ΤΟΠΙΚΑ

Σταθμούς μέτρησης ακτινοβολίας αποκτά ο Δήμος Βόλου

σταθμούς-μέτρησης-ακτινοβολίας-αποκ-735267

Προτείνονται έξι σημεία για την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας στο πολεοδομικό συγκρότημα

Αγρυπνο μάτι για την παρακολούθηση των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αποκτά ο Βόλος. Θα τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης στις ταράτσες δημοτικών κτιρίων προκειμένου να μετρούν τα επίπεδα της ακτινοβολίας. Μάλιστα, οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα μέσα από μια διαδικτυακή πύλη που θα δημιουργηθεί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Δήμο Βόλου, οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεσηκωθεί για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν χωροθετηθεί στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό, δίπλα σε σχολικές μονάδες και εκκλησίες, μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Εχει στη διάθεσή του 3.600 υπογραφές, που συνιστούν «λαϊκή εντολή» για την απομάκρυνση των κεραιών.

Από τη συνοικία Καραγάτς υπάρχουν 2.700 υπογραφές. Οι κάτοικοι διεκδικούν την απομάκρυνση δια παντός της κεραίας που τοποθετήθηκε ξανά από το 2012 στο κτίριο του ΟΤΕ. Ηδη οι κάτοικοι επέδωσαν υπόμνημα με το ιστορικό της κεραίας και με το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης. Η κεραία τοποθετήθηκε στο κτίριο του ΟΤΕ το 2002 και «ξηλώθηκε» – μετά από συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις των κατοίκων – αρκετά χρόνια αργότερα. Πριν όμως οι κάτοικοι προλάβουν να χαρούν την νίκη τους, διαπίστωσαν -το 2012- ότι η κεραία εγκαταστάθηκε και πάλι μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ δραστηριοποιούνται μια σειρά σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων: 1ο Γυμνάσιο Βόλου, 1ο Λύκειο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Λύκειο Βόλου, 5ο Λύκειο Βόλου, 10ο Ολοήμερο Δημοτικό Βόλου, 12ο Δημοτικό Βόλου, Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός, 2ο και 30ο Νηπιαγωγείο και Αθλητικό Κέντρο του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου.

Επιπλέον 900 υπογραφές υπάρχουν και από κατοίκους της συνοικίας της Νεάπολης. Κεραία που ανακαλύφθηκε να λειτουργεί καμουφλαρισμένη σε καμινάδα διώροφης κατοικίας, είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής, όπου επίσης υπάρχουν σχολικές μονάδες, παιδική χαρά και Εκκλησία. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση κεραίας, την ενεργοποίηση της οποίας είχαν φρενάρει κάτοικοι παρουσία και του αντιδημάρχου, Δημήτρη Καντόλα, εκκρεμεί η εξέταση ασφαλιστικών μέτρων, που έχει προσδιοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου 2015.

Οπως υποστηρίζουν κάτοικοι τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, συνιστούν «κίνδυνο – θάνατο» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δίκτυο σταθμών

Ωστόσο, τα ακριβή επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα καταγραφούν μέσα από το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων που δημιουργείται στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας με σκοπό την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει θα τοποθετηθούν 500 σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα.

Από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και συγκεκριμένα από το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού, απεικονίστηκαν σε χάρτη οι υπάρχουσες κεραίες αλλά και οι μικροκυψέλες κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας. Με βάση την καταγραφή που έγινε, προτείνονται έξι σημεία για την εγκατάσταση των σταθμών μέτρησης.

Πρόκειται για έξι δημοτικά κτίρια και συγκεκριμένα:

-ΚΑΠΗ – Νέες Παγασές (Ηρώων Πολυτεχνείου 8)

-Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης (Φιλικής Εταιρείας 33- 37)

-πρώην Δημαρχειακό Μέγαρο (λεωφόρος Ειρήνης, Ν. Ιωνία)

-Παλιά Ηλεκτρική (Κουταρέλια 80)

-Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσοχοΐδη (Ιατρίδη 28)

-Παιδικός Σταθμός «Ιάσων» (28ης Οκτωβρίου 220).

Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένος σταθμός μέτρησης εδώ και χρόνια στο κτίριο Σκενδεράνη (Τοπάλη και Δημητριάδος) στο πλαίσιο του προγράμματος.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των σταθμών που θα γίνουν από την εταιρεία Space Hellas η οποία είναι ανάδοχος του έργου -ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί- θα αναπτυχθεί ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στο οποίο θα προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Θα υπάρχει επίσης διαδικτυακή πύλη, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία σε απλουστευμένη μορφή αλλά και να επικοινωνούν θέτοντας αιτήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου