ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο δράσης τετραετίας εκπονεί το Π.Θ.

σχέδιο-δράσης-τετραετίας-εκπονεί-το-π-736243

Στόχος η ενίσχυση της θέσης του στον ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά και στην τοπική κοινωνία

Σχέδιο δράσης με ορίζοντα τετραετίας εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έστω και κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες επιχειρεί με τις δικές του δυνάμεις να ενισχύσει τη θέση του στον ακαδημαϊκό χάρτη αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον επόμενο μήνα η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει έτοιμο το πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Γιώργο Πετράκο.

Θα βασίζεται δε σε έξι κύριους άξονες: στην ενίσχυση των υποδομών, στην αύξηση του προσωπικού, στην ενίσχυση του αριθμού των καθηγητών αλλά και στην τόνωση των πόρων από την έρευνα, την αύξηση του αριθμού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών -ήδη το Π.Θ. αριθμεί 42 μεταπτυχιακά προγράμματα- και τέλος, στην ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης που θα απευθύνονται στην τοπική κοινωνία.

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, αφενός η ενίσχυση της θέσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον ακαδημαϊκό χάρτη, αφετέρου το άνοιγμα στην κοινωνία και κυρίως η ενίσχυση της έρευνας για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Αγκάθι τα οικονομικά

Ολα τα παραπάνω, το Θεσσαλικό ΑΕΙ καλείται να φέρει εις πέρας, με τη… φαρέτρα του άδεια από… οικονομικά βέλη. Για το 2015 το Πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει με τα ταμεία σχεδόν άδεια. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας δίνει στη διάθεση του ιδρύματος μόλις 6 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2010, οπότε και το ίδρυμα είχε στη διάθεσή του ποσό ύψους 13 εκ. ευρώ.

«Υπάρχει υπόσχεση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για ενίσχυση των πανεπιστημίων με το ποσό των 20 εκ. ευρώ. Εμείς υπολογίζουμε ότι στο Π.Θ. αντιστοιχεί ένα εκ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Πετράκος.

Σε περίπτωση όμως που το συγκεκριμένο ποσό δεν διατεθεί, ο Πρύτανης του Π.Θ. περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον του τοπικού ΑΕΙ. «Φτώχεια και μιζέρια», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε προσθέτοντας: «θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, με το ζόρι θα τα βγάζουμε πέρα για τις εργολαβίες της καθαριότητας και της φύλαξης και όσον αφορά αναλώσιμα και άλλα, από εκεί και πέρα ψυχή βαθειά…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου