ΤΟΠΙΚΑ

Απομακρύνθηκε ο Κένταυρος από την Αγριά

απομακρύνθηκε-ο-κένταυρος-από-την-αγρ-737363

Φυλάσσεται μαζί με τη βάση του, σε χώρο του δήμου Βόλου

Σε αποθήκη του Δήμου Βόλου φυλάσσεται τις τελευταίες ημέρες το άγαλμα Χείρων Κένταυρος και η βάση του που απομακρύνθηκε από την Αγριά, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν για την ασφαλή απομάκρυνση του αγάλματος, το οποίο έχει μέχρι στιγμής επιβαρύνει τα δημοτικά ταμεία με το ποσό των 56.000 ευρώ από πρόστιμα που έχει επιβάλλει η υπηρεσία της Πολεοδομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το άγαλμα του Κένταυρου Χείρωνα, φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon De Bellec και δώρισε στον τότε Δήμο Αγριάς. Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποδεχθεί τη δωρεά και στις 24 Οκτωβρίου 2010, γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του Κενταύρου, που τοποθετήθηκε σε ειδική εξέδρα στο τρίγωνο των οδών Λεωφόρος Δημοκρατίας και Ηρώων Πολυτεχνείου στην παραλία της Αγριάς.

Ωστόσο επώνυμη καταγγελία δημότη ότι αποτελεί αυθαίρετη κατασκευή, σήμανε την έναρξη των περιπετειών του Χείρωνα.

Η πολεοδομία της τέως Νομαρχίας Μαγνησίας είχε κάνει την έκθεση αυτοψίας του αυθαιρέτου. Ο τότε Δήμος Αγριάς είχε προχωρήσει σε ένσταση που όμως απορρίφθηκε επειδή δεν υπήρχε έγκριση από την ΕΠΑΕ και την Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων.

Για το άγαλμα είχε επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης ύψους 17.700 ευρώ και επιπλέον 9.000 ευρώ επιβάλλονταν κάθε χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης.

Στις 21/9/2011 ο Δήμος Βόλου είχε εισηγηθεί προς την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Δήμου Βόλου να χωροθετηθεί το άγαλμα σε νέα θέση. Η επιτροπή είχε αποφανθεί να τοποθετηθεί στον περιφερειακό στο ύψος της ΑΓΕΤ, ωστόσο η ΕΥΔΕ Κάρλας αποφάνθηκε ότι το σημείο ήταν ακατάλληλο. Στις 16/1/2014 υπήρξε νέα πρόταση για την τοποθέτηση του αγάλματος στην Αγριά, στο τρίγωνο της οδού Δράκειας.

Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ και πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος. Συνεργεία της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών απομάκρυναν το άγαλμα και τη βάση του και πλέον το έργο τέχνης φυλάσσεται σε χώρο του Δήμου, μέχρι να αποφασιστεί πού θα τοποθετηθεί. «Προχωρήσαμε σε εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Το άγαλμα και η βάση του είναι άθικτα και φυλάσσονται σε χώρο του Δήμου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου