Νέος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τελευταία ενημέρωση: 2015-01-08, 11:18:11
Νέος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε ανοιχτή γραμμή Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και ΥΠΕΚΑ για το σταθμό που εκτός από PM 10 θα μετρά και τα ΡΜ 2,5 και τη σύσταση των ρύπων

Οι ισχυροί βοριάδες φαίνεται να «έσωσαν» το Βόλο το τελευταίο τριήμερο από την «ασφυξία». Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια κινήθηκαν σε χαμηλές τιμές χθες και προχθές, σε αντίθεση με τις 3 και 4 Ιανουαρίου οπότε και ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, χτύπησε «κόκκινο».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι «πολικές» θερμοκρασίες που επικρατούν στην πόλη μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που έθεσε το Βόλο σε λευκό κλοιό, έκανε τα τζάκια και τις ξυλόσομπες να πάρουν… φωτιά. Στις 3 και 4 Ιανουαρίου, η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν… ασφυκτική. Αιθαλομίχλη «έπνιξε» το Βόλο, ιδίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Ο δείκτης του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χτύπησε… κόκκινο. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ 10) επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις. Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης ΡΜ10 κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Πάνω από 80 μgr/m3 καταγράφτηκε ως μέσος όρος την ίδια ώρα που τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αφορούν στα 50 μgr/m3.

Οι βοριάδες που διαδέχθηκαν το «καπνισμένο» διήμερο, απάλλαξαν την πόλη από την αιθαλομίχλη, που αποτελεί πλέον μόνιμο… κάτοικο του Βόλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι υπαρκτό. Ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΠΕΜ είναι ο μοναδικός που βρίσκεται σε λειτουργία, στην ταράτσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου (Γαζή - Βασάνη).

Ηδη όμως προετοιμάζεται η λειτουργία και δεύτερου σταθμού, που θα εγκατασταθεί πιθανότατα στο κτίριο όπου στεγάζεται το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

«Ο νέος σταθμός θα μας δίνει τη δυνατότητα να αντλούμε συνθετικά στοιχεία για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Οπως εξήγησε η ίδια ο σταθμός εκτός από τα ΡΜ10 θα μετρά και τα ΡΜ 2,5 και επιπλέον θα καταγράφει τη σύσταση των μικροσωματιδίων, δηλαδή από τι ουσίες αποτελούνται. Αυτό θα οδηγεί σε ασφαλέστερα συμπεράσματα τόσο για τις πηγές της ρύπανσης όσο και για την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία.

Ο νέος σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει έως το καλοκαίρι και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΚΑ. 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
1
=