ΤΟΠΙΚΑ

Μαίνεται η μάχη των φύλων

μαίνεται-η-μάχη-των-φύλων-738481

Ο ελληνικός «κανόνας» των αρρενωπών… γεννήσεων, δεν ισχύει για τη Μαγνησία, όπου οι γεννήσεις αγοριών κυμαίνονται μεταξύ 101 και 105

Αφύσικα «αρρενωπή» χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση. Στην Ελλάδα γεννιούνται κατά μέσο όρο 113 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος υπαγορεύει ότι γεννιούνται 105 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Μάλιστα οποιαδήποτε απόκλιση από το συγκεκριμένο παγκόσμιο μέσο όρο θεωρείται αφύσικη και αποδίδεται σε επιλεκτική κατά φύλο δήλωση των γεννήσεων στα ληξιαρχεία, επιλεκτική κατά φύλο άμβλωση ή βρεφοκτονία ή σε άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο ελληνικός «κανόνας» των αρρενωπών… γεννήσεων, δεν ισχύει πάντως για την περίπτωση του νομού Μαγνησίας, όπου οι γεννήσεις αγοριών κυμαίνονται μεταξύ 101 και 105 ανά 100 γεννήσεις κοριτσιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Γερό να’ ναι και ό,τι να ‘ναι», απαντούν στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όταν τους ρωτούν αν το παιδί θέλουν να είναι αγόρι ή κορίτσι. Φαίνεται όμως ότι οι προκαταλήψεις παλιότερων κοινωνιών εξακολουθούν να υφίστανται για τους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά και για τις Ελληνίδες μητέρες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Η φράση έχω «δύο παιδιά και ένα κορίτσι» ηχεί ακόμη σε κάποιες ελληνικές οικογένειες…

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Β. Γαβαλά και του καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστα Ρόντου, με θέμα «επιλεκτικές κατά φύλο αμβλώσεις στην Ελλάδα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται στο 23ο τεύχος των «Δημογραφικών Νέων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Π.Θ., Βύρωνα Κοτζαμάνη, που είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το εργαστήριο είναι το μοναδικό θεσμοθετημένο εργαστήριο στα ελληνικά ΑΕΙ που διεξάγει δημογραφική έρευνα. Δημιούργησε από το 2008 μια περιοδική σειρά, τα «Δημογραφικά Νέα», με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που άπτονται των δημογραφικών – πληθυσμιακών εξελίξεων της χώρας. Πρόκειται για ένα έντυπο με δεδομένα και αναλύσεις των μελών και συνεργατών του Ε.Δ.Κ.Α. και απευθύνεται κυρίως σε φορείς και άτομα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, αφορούν τις γεννήσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2004 – 2011, όπως καταγράφτηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται αφύσικα υψηλή αναλογία των φύλων για τους μετανάστες από την Κίνα και την Ινδική χερσόνησο που ζουν στην Ελλάδα (για κάθε 100 κορίτσια γεννιούνται 117,5 αγόρια). Υπερβολικά υψηλή είναι η αναλογία των γεννήσεων για τους Ασιάτες της Ελλάδας, ανά 100 κορίτσια γεννιούνται 129 αγόρια. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι κάποιοι από τους συγκεκριμένους πληθυσμούς καταφεύγουν σε επιλεκτικές κατά φύλο αμβλώσεις για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι αγόρι!

Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες μητέρες η αναλογία αγοριών κα κοριτσιών είναι επίσης «αρρενωπή» κατά μέσο όρο, καταγράφονται όμως έντονες διακυμάνσεις από νομό σε νομό. Υψηλό δείκτη γεννήσεων αγοριών παρουσιάζει η Βόρεια Πελοπόννησος, η Δυτική Κεντρική Ελλάδα και δύο νομοί της Θράκης, ενώ περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου και κυρίως η νοτιο-ανατολική Πελοπόννησος, δύο νομοί της Κρήτης, ο νομός Λέσβου, ο νομός Μαγνησίας και νομού της Μακεδονίας, παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή αναλογία. Στη Μαγνησία η αναλογία αγοριών κοριτσιών και 101-105: 100.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έντονη προτίμηση για τα αγόρια υπάρχει στα λιγότερα μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας ανάμεσα στους Ελληνες υπηκόους. «Μία αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση 113,4 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια στις αναλφάβητες Ελληνίδες δεν είναι φυσιολογική», επισημαίνεται στην έρευνα των μελετητών, που δεν αποκλείεται να αφορά σε πληθυσμούς Ρομά, που απλώς δεν δηλώνουν τα κορίτσια τους στο Ληξιαρχείο, επειδή μπορεί να τα θεωρούν υποδεέστερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου