ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλασιάζεται το κόστος για την εναπόθεση απορριμμάτων

τριπλασιάζεται-το-κόστος-για-την-εναπ-745669

Σχέδιο για τη διαχείρισή τους θα παρουσιαστεί από το Δήμο Βόλου έως 20 Ιανουαρίου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάθε τόνο απορριμμάτων που καταλήγει στο ΧΥΤΑ, καλείται να βάλει ο Δήμος Βόλου. «Από 1/1/2016 κάθε τόνος απορριμμάτων που καταλήγει στο ΧΥΤΑ θα κοστίζει 35 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος σήμερα δεν ξεπερνά τα 11,5 ευρώ ανά τόνο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας, Κώστας Γανωτής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο τριπλασιασμός του κόστους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε συνδυασμό με το «καμπανάκι» που χτύπησε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου, ο μελετητής του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, κ. Ηλιόπουλος, ότι σε ορίζοντα πενταετίας, ο ΧΥΤΑ κινδυνεύει να «μπουκώσει», καθώς και η ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση έως το 2020 σε ποσοστό 20% των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γανωτή, μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Στόχος που μπαίνει είναι η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η χρηματοδότηση της οποίας θα διεκδικηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Στη μονάδα θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων, προκειμένου να περιοριστεί το υπόλειμμα που καταλήγει στους ΧΥΤΑ οι οποίοι θα πρέπει να εξελιχθούν σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Παράλληλα, διερευνάται η ενίσχυση του συστήματος ανακύκλωσης και η δημιουργία «πράσινων σημείων».

Χθες, ο κ. Γανωτής, συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων και τη σύσταση του ενιαίου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Οπως εξήγησε ο κ. Γανωτής, η Θεσσαλία, μέσω της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, θα διεκδικήσει τροποποίηση του Νόμου, που επιβάλλει τη δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας με παράλληλη κατάργηση των νομαρχιακών. «Θέλουμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα συσταθεί αλλά ζητάμε να έχει αποκλειστικά και μόνο επιτελικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Γανωτής. Την πρόταση αυτή, η ΠΕΔ Θεσσαλίας θα αναλάβει να μεταφέρει στην Κεντρική Ενωση Δήμων και από εκεί στο αρμόδιο Υπουργείο, με στόχο την τροποποίηση του Νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση και λειτουργία ενός περιφερειακού ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Θεσσαλίας, προβλέπεται από τη Νομοθεσία. Η Θεσσαλία θα πρέπει από 1/1/2016 να προχωρήσει στην ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ των δήμων, ωστόσο πρόκειται για επικερδείς τομείς δραστηριότητας τους οποίους οι Δήμαρχοι αρνούνται να παραδώσουν στα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων, κάτι που ενέχει πιθανό κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου