ΤΟΠΙΚΑ

Σε ειδική συνεδρίαση η έκταση «φιλέτο»

σε-ειδική-συνεδρίαση-η-έκταση-φιλέτο-753100

Που κινδυνεύει να χάσει ο δήμος Βόλου

Αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή, θα αποτελέσει ο κίνδυνος απώλειας από το Δήμο Βόλου, έκτασης – «φιλέτου» αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σήμερα στη Ν. Αγχίαλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος, προτρέποντας τους πολίτες της Ν. Αγχιάλου να «προετοιμάσουν λίστα με μηνύσεις». «Εντάξατε στον τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου Βόλου, μια έκταση της Αγχιάλου, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία; Είστε ακατάλληλοι. Δεν είναι μια απλή διοικητική παράλειψη. Συνιστά παράβαση καθήκοντος. Αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχουν ευθύνες, λυπάμαι πολύ. Μιλάμε για μια δημοτική έκταση – φιλέτο την οποία πολλοί θα θελήσουν να διεκδικήσουν», τόνισε ο κ. Μπέος απευθυνόμενος προς τον πρώην Δήμαρχο και υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου θα δώσει μεγάλο αγώνα ενάντια στις επεκτατικές τακτικές της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Στο θέμα που αποκάλυψε στο κυριακάτικο φύλλο του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αναφέρθηκε αρχικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Καντόλας. Για το ίδιο ζήτημα παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου», Θεολόγος Διαμαντένιας που είχε καταθέσει επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» και πρώην Δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε γνώστης του ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η νομική υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο δεν γνωρίζει την κατάληξή της. «Το ανακαλύψαμε το 2013 και δώσαμε εντολή να ασκηθεί αγωγή από τη νομική υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προκάλεσε τον κ. Διαμαντένια να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στα απανωτά «καμπανάκια» που χτυπούσε ο δεύτερος ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Ν. Αγχιάλου. Ο κ. Μπέος πάντως, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα, προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Οπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου, κινδυνεύει να χάσει 100 στρέμματα γης. Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Βόλου που διαθέτει τους τίτλους ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης παρακολουθεί σαν… θεατής να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια του ένα ολόκληρο «φιλέτο» με άγνωστο στη συνέχεια μέλλον.

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία!

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η έκταση που κινδυνεύει να χαθεί στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια του Δήμου Βόλου. Πάνω στην παραλιακή ζώνη, υπάρχει και ένας υδροβιότοπος, ο οποίος χωρίζεται από την υπόλοιπη έκταση από το Λαχανόρεμα. Με απόφαση Νομάρχη το 1975 η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί στην Αγχίαλο. Πρόκειται για την υπ’ αριθμό 49758 απόφαση στις 22/12/1975. Νοτιοδυτικά του υδροβιότοπου υπάρχουν και ιδιοκτησίες ιδιωτών που κατακρεουργούνται.

Σχετικά άρθρα:

Χάνει «φιλέτο» μέσα απ’ τα χέρια του ο Δήμος Βόλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου