ΤΟΠΙΚΑ

Αντικίνητρο οι μεταφορές για τη φοίτηση στα ΕΠΑΛ

αντικίνητρο-οι-μεταφορές-για-τη-φοίτη-753965

Παρέμβαση του Σ. Σαβελίδη προς το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να θεσμοθετηθεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών

Αντικίνητρο για τη φοίτηση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, φαίνεται να αποτελεί για μαθητές η απόσταση που χρειάζεται να διανύουν καθημερινά από και προς το σχολείο τους. Ο Νόμος προβλέπει ότι η δωρεάν μετακίνηση μαθητών γίνεται για όσους διαμένουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 4 χλμ.

Ωστόσο υπάρχουν δεκάδες μαθητές που για να μετακινηθούν από και προς το σχολείο τους είτε αναγκάζονται να διαθέτουν το χαρτζιλίκι τους σε εισιτήρια είτε να μετακινούνται με τα πόδια υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες είτε βάζουν σε δεύτερη μοίρα την επαγγελματική τους εκπαίδευση και επιλέγουν ένα γενικό λύκειο.

Οπως διαπιστώνεται από τις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, μαθητής που διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 4χλμ. από το σχολείο του, αναγκάζεται να καταβάλει αντίτιμο εισιτηρίου, συνήθως δύο λεωφορειακών γραμμών, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 55,00 € ανά μήνα μαθημάτων και περίπου 500€ ανά έτος φοίτησης.

Διαπιστώνεται επίσης ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ιδιαίτερα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για τις περισσότερες οικογένειες των μαθητών.

Επίσης μπορούν οι μαθητές να καλύψουν την απόσταση πεζοί, πράγμα το οποίο σημαίνει τεράστια σπατάλη χρόνου αλλά κυρίως σημαίνει ιδιαίτερα μεγάλη ταλαιπωρία, κόπωση και έκθεση σε σημαντικούς τροχαίους κινδύνους. Καθηγητές διαπιστώνουν ότι κάτι τέτοιο επιδρά ιδιαίτερα αρνητικά στην επίδοση των μαθητών, στην ψυχολογία τους και στην εμπιστοσύνη τους στην Πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΠΑΛ δεν είναι κατανεμημένα, ως επί το πλείστον, χωροταξικά όπως εκείνα των Γενικών Λυκείων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα μαθητών η οποία για να αναγκαστεί να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ και την ειδικότητα επιλογής της αναγκάζεται να υποστεί το δυσβάσταχτο έξοδο της μεταφοράς.

Για το θέμα παρεμβαίνει με υπόμνημά του προς τον Υφυπουργό Παιδείας, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης. Προτείνει την εισαγωγή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ να μεταφέρονται δωρεάν στα σχολεία τους, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα. «Η μετακίνηση θεωρούμε ότι αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την φοίτηση μαθητών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο Σχολείο και την οικονομία της χώρας γενικότερα», αναφέρει ο κ. Σαβελίδης και επικαλείται πληθώρα παραπόνων επιβαρυμένων γονέων και μαθητών σχετικά με το θέμα της μετακίνησης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου