ΤΟΠΙΚΑ

Λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα του Βόλου

λύση-στο-υδροδοτικό-πρόβλημα-του-βόλο-755781

Εξοικονόμηση νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη μηχανημάτων στις βιομηχανίες

«Ο Βόλος δεν θα μείνει ξανά χωρίς νερό. Και αυτό θα γίνει χωρίς το παραμικρό έργο», δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λειψυδρίας που το περασμένο καλοκαίρι έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην πόλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για την εξασφάλιση του αναγκαίου πόσιμου νερού για τους πολίτες, ο κ. Μπέος, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα κρατήσει στις δεξαμενές της τις ποσότητες του νερού που έως και σήμερα διατίθενται για την ψύξη μηχανημάτων σε βιομηχανία στη ΒΙ.ΠΕ. και στην ΑΓΕΤ στην Αγριά. Απαντώντας δε στις αιχμές της αντιπολίτευσης ότι στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2015 δίνεται προτεραιότητα σε έργα αποχέτευσης έναντι της ύδρευσης όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, υποστήριξε ότι λύση δεν θα δοθεί με προχειρότητες και προσωρινά έργα και ανακοίνωσε τη σύνταξη έως το ερχόμενο καλοκαίρι ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, παράλληλα με την αλλαγή του Κανονισμού Αρδευσης. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα μπει τέλος στην ανομία στα χωριά για την εκμετάλλευση του πηγαίου νερού, έστω κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με κατεστημένα ετών. «Η κόντρα μου δίνει ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα ή αύριο, ο κ. Μπέος θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση βιομηχανικής μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ., η οποία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 150.000 κ.μ. πόσιμου νερού για την ψύξη των μηχανημάτων της. Δίπλα από τη μονάδα υπάρχει γεώτρηση, το νερό της οποίας δεν είναι κατάλληλο για πόση και το οποίο σκοπεύει να «ανταλλάξει» η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου η βιομηχανία να ψύχει με αυτό τα μηχανήματά της και το πηγαίο νερό να διοχετεύεται στις βρύσες των νοικοκυριών.

Παράλληλα, μέσα στον Ιανουάριο η ΔΕΥΑΜΒ αναμένεται να υπογράψει συμφωνία και με την ΑΓΕΤ προκειμένου το πηγαίο νερό που χρησιμοποιείται από την εταιρεία επίσης για ψύξη μηχανημάτων να το πίνει η πόλη.

«Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι -χωρίς να θέλω να τα βάλω με τη φύση- ότι το πρόβλημα που εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, δεν θα συμβεί ξανά. Κι αυτό δεν απαιτεί το παραμικρό έργο», τόνισε.

Στο μεσοδιάστημα, η επιχείρηση θα εξετάσει λύσεις για το υδροδοτικό πρόβλημα. Εως το ερχόμενο καλοκαίρι σύμφωνα με τον κ. Μπέο, θα κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των υδατικών πόρων, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση. Η λύση αυτή θα περνά και μέσα από την εκμετάλλευση των πηγαίων νερών του Πηλίου, με τον κ. Μπέο να δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με τις κοινωνίες που επιμένουν μεγάλες ποσότητες νερού να χάνονται και να καταλήγουν στη θάλασσα.

Μαζί με τη μελέτη θα συνταχθεί και νέος Κανονισμός Αρδευσης. «Η ανομία θα πάρει τέλος σε όλα τα επίπεδα», είπε.

Οι Ρομά στο δίκτυο

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης νερού και του νοικοκυρέματος του δικτύου, ο Δήμαρχος Βόλου, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους από τρεις καταυλισμούς Ρομά. Στόχος είναι η σύνδεση όλων των νοικοκυριών των Ρομά στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να μπει τέλος στο πρόβλημα των λαθροϋδροληψιών. «Θα βάλουμε μία κοινόχρηστη βρύση που θα παρέχει δωρεάν νερό στο κέντρο κάθε καταυλισμού, από εκεί και πέρα όμως όλοι θα πληρώνουν. Επίσης έχουμε έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ προκειμένου οι Ρομά να συνδεθούν νόμιμα με το δίκτυό της και να πληρώνουν βάσει ειδικού τιμολογίου. Οποιες οικογένειες αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα θα αναλάβει ο Δήμος, προκειμένου κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς φως», ανέφερε.

Οικονομική ελάφρυνση

Αναφερόμενος στη μείωση των τιμολογίων ύδρευσης έως 10% με ορίζοντα τριετίας έως το 2018, ο κ. Μπέος, μίλησε για εξοικονόμηση χρημάτων από τους πολίτες της τάξης των 650.000 – 750.000 ευρώ από το 2015 έως το 2018.

Η πρώτη μείωση των τιμολογίων που θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές μέσα στο 2015 και θα είναι της τάξης του 4% θα αφήσει στην τσέπη των καταναλωτών ποσό περίπου 324.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των πελατών της επιχείρησης, στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί και η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. «Είναι αδιανόητο μία εταιρεία που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για το νερό και εισπράττει από αυτό 15 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ έχει κύκλο εργασιών περίπου 33 εκ. ευρώ το χρόνο να μη γνωρίζει ποιοι είναι οι πελάτες της», σχολίασε υποστηρίζοντας ότι η καταγραφή του πελατολογίου της ΔΕΥΑΜΒ θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου