ΤΟΠΙΚΑ

Εργολαβικές κομπίνες κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ

εργολαβικές-κομπίνες-κατήγγειλε-ο-αχ-756259

Στη Δικαιοσύνη για εργολάβους, «συμμορίες» εντός της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και εναντίον της ΕΡΓΗΛ προσφεύγει ο Δήμαρχος Βόλου την ερχόμενη εβδομάδα

Εργολαβικές… κομπίνες από δίδυμο ή και τρίδυμο εργοληπτριών εταιρειών, που «χτυπούν» διαγωνισμούς για να βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και «συμμορίες» που δρουν στο εσωτερικό της επιχείρησης, κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος.

Ανέφερε ότι η συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται πριν η υπόθεση παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Βόλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να αποκλείει σύνδεση της υπόθεσης με την περίπτωση της ΕΡΓΗΛ, εναντίον της οποίας θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη μήνυση και αγωγή στην Εισαγγελία Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Μπέος αναφερόμενος στη ΔΕΥΑΜΒ, μίλησε για μια εταιρεία που βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και προανήγγειλε αλλαγή καταστατικού προκειμένου να δοθεί δυνατότητα πρόσληψης και εξωτερικών συνεργατών για την εξυγίανση της επιχείρησης, ενώ ανακοίνωσε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών που συγκροτούνται με κλήρωση για τις ανάγκες διαγωνισμών και προμηθειών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, το δίδυμο ή τρίδυμο εργολάβων δρουν ως εξής: κατεβαίνουν ως αντίπαλοι σε ένα διαγωνισμό διεκδικώντας την ανάληψη μελέτης ή έργου. Ο ένας προσφέρει έκπτωση της τάξης του 88%, επιλέγεται αλλά όταν καλείται να αναλάβει την εργολαβία δεν παρουσιάζεται ποτέ. Το έργο ή η μελέτη κατοχυρώνεται στον αμέσως επόμενο που προσφέρει ποσοστό έκπτωσης 18%, που αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ απόκλιση σε σχέση με τον πρώτο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος του έργου και να επιβαρύνονται τα ταμεία της επιχείρησης και τη διαφορά να κερδίζουν συγκεκριμένοι εργολάβοι.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, δεν «χτύπησαν» μόνο στη ΔΕΥΑΜΒ. Το ίδιο σύστημα ακολουθούν και σε άλλους Δήμους της χώρας. Ωστόσο για την περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τον κ. Μπέο, η τακτική αυτή ενισχύεται και από τη δράση «συμμοριών» μέσα στην επιχείρηση. «Το ψάρι δεν βρωμάει από το κεφάλι. Βρωμάει ολόκληρο. Υπάρχει μια συμμορία που ελέγχει πράγματα και καταστάσεις. Σε τι βαθμό και τι ύψους ζημιά έχει προκληθεί στην επιχείρηση θα το ελέγξουμε», σημείωσε ο κ. Μπέος, αφήνοντας αιχμές για τις επιτροπές που συγκροτούνται από τους ίδιους και ίδιους υπαλλήλους αλλά και για τις παραλείψεις και τα λάθη που τα χρεώνεται η διοίκηση. «Υπάρχουν επιτροπές που ζουν και βασιλεύουν στη ΔΕΥΑΜΒ εις βάρος των κορόιδων. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλα τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανιδιοτελείς εκτός κάποιοι είναι διανοητικά ανάπηροι, οπότε δεν μας κάνουν. Η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να βγει από το τέλμα», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές και για τροποποιήσεις βαθμολογιών σε διαγωνισμούς έργων.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ο φάκελος με τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μπέο έχει ήδη συμπληρωθεί σε ποσοστό 65% και με την ολοκλήρωσή του θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα, ενώ θα κινηθούν διαδικασίες και για πειθαρχικές διώξεις.

Η υπόθεση των «διδύμων» συνδέεται για το Δήμαρχο Βόλου και με την ΕΡΓΗΛ εις βάρος της οποίας θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη μήνυση και αγωγή. Η μηνυτήρια αναφορά δε, θα στρέφεται κατά πάντων. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν ευθύνη, λυπάμαι πολύ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ανοίγει νέος κύκλος δικαστικής διαμάχης με την ΕΡΓΗΛ με στόχο την προστασία των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ.

Αλλαγές

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών, που δεν αποτελούνται πλέον από δύο υπαλλήλους και ένα εκπρόσωπο της διοίκησης, αλλά από δύο διοικητικά στελέχη και έναν υπάλληλο.

Μίλησε επίσης για τροποποίηση του Καταστατικού, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα κατάλληλα στελέχη εντός της υπηρεσίας, ανοίγει ο δρόμος των προσλήψεων εξωτερικών συνεργατών μέσα από διαγωνισμό για την κάλυψη διοικητικών θέσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου