ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα Ιρακινοί εκτελέστηκαν για τρομοκρατία

έντεκα-ιρακινοί-εκτελέστηκαν-για-τρο-567026

Οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν έντεκα άνδρες, οι οποίοι είναι «όλοι Ιρακινοί, μετά την καταδίκη τους στην εσχάτη των ποινών για τη διενέργεια τρομοκρατικών ενεργειών», όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάργηση της θανατικής ποινής.

Οι εκτελέσεις έγιναν την Κυριακή. Στο Ιράκ οι θανατοποινίτες συνήθως εκτελούνται δι’ απαγχονισμού.

Τουλάχιστον 162 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράκ από την αρχή του έτους, έναντι 129 το 2012, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και σε αξιωματούχους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Αμνηστία και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τους τελευταίους μήνες για την αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράκ και κάλεσαν τις αρχές να μετατρέψουν τις καταδίκες σε θάνατο σε ποινές φυλάκισης ή να κηρύξουν μορατόριουμ στη θανατική ποινή.

Οι εκτελέσεις λαμβάνουν χώρα καθώς το Ιράκ γνωρίζει φέτος έξαρση της βίας, κυρίως θρησκευτικής.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτεύουσα και σε σουνιτικές περιοχές του βορείου Ιράκ, δύο περιφέρειες που έχουν πληγεί από την κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 5.900 ανθρώπων από τον Ιανουάριο, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η πλέον αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αγορά της συνοικίας Σαντρίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 23 νεκρούς.

Στην αγορά αυτή είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων, έπειτα από μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε προκαλέσει τον θάνατο 140 ανθρώπων τον Απρίλιο του 2007.

Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, σε σειρά επιθέσεων σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Βορείως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη Μοσούλη και πέντε στη Μπακούμπα και κοντά στη Μπαλάντ.

Τέλος ένας πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε στη Νασιρίγια, νοτίως της πρωτεύουσας.

Η έξαρση της βίας στο Ιράκ έχει φθάσει στα επίπεδα του 2008, όταν η χώρα εξερχόταν από μια ιδιαίτερα αιματηρή σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή η Γαλλία πρότεινε χθες στο Ιράκ να τού προσφέρει όπλα, εκπαίδευση και συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ιρακινή κυβέρνηση απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας. Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να καταπολεμήσει μαζί με τις ιρακινές αρχές την Αλ Κάιντα. Η Άγκυρα επίσης ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου