ΔΙΕΘΝΗ

Στα μαχαίρια και πάλι Κίνα – Ιαπωνία για τα εναέρια σύνορα

στα-μαχαίρια-και-πάλι-κίνα-ιαπωνία-γι-568818

Για “απρόβλεπτα γεγονότα” προειδοποίησε η Ιαπωνία την Κίνα μετά την απόφαση του Πεκίνου να οριοθετήσει “ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας” σε εναέριο χώρο που περιλαμβάνει και νησιά που βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο.

Η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη απόφαση, διαμήνυσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα. Είναι μια “μονομερής ενέργεια η οποία μας οδηγεί να εξετάσουμε τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων” όπως είπε.

Η ζώνη αυτή καλύπτει μια μεγάλη έκταση πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η ζώνη περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, τα οποία είναι υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαόγιου.

Και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε “επικίνδυνη” τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας, η οποία θα περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Η δημιουργία της ζώνης αυτής, την οποία ανακοίνωσε η Κίνα το Σάββατο, συνοδεύεται από μια σειρά κανονισμών που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σ΄ αυτήν καθώς υπάρχει κίνδυνος να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει προχωρήσει σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο μετά από τις επικρίσεις που έκαναν οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο κινεζικό σχέδιο να επιβληθούν νέοι κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου