ΔΙΕΘΝΗ

Μοιράζουν υπουργεία και… αναζητούν 40 δισ. €

μοιράζουν-υπουργεία-και-αναζητούν-40-δ-570571

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν οι τρεις αρχηγοί εν όψει της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς την Τετάρτη θέλουν να έχουν ολοκληρώσει την κυβερνητική συμφωνία. Από αύριο ξεκινά ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανά κόμμα, σε στενό ή διευρυμένο κύκλο και φυσικά μεταξύ των τριών ηγετών: της Ανγκελα Μέρκελ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Χορστ Ζεχόφερ.

Η γερμανική «τρόικα» δεν έχει να ρυθμίσει μικρές λεπτομέρειες, αλλά μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα. Το βασικό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν είναι η χρηματοδότηση των συμφωνιών που έχουν καταρτίσει οι ομάδες εργασίας τις επόμενες ημέρες, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ και διαθέσιμα υπάρχουν μόλις 10 δισ.

Ακόμη θα πρέπει να ασχοληθούν με την κατανομή των υπουργείων, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η κατανομή: εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών και το κυβερνητικό πόστο που θα απαιτήσει για τον εαυτό του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα και γι’ αυτό οι ηγέτες δεν έχουν ορίσει διάρκεια στις συναντήσεις των επόμενων ημερών. Αλλωστε και οι Γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι έχουν κουραστεί από την παρατεταμένη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με γκάλοπ του ARD, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού, ενώ πριν από έναν μήνα το ποσοστό αυτό έφτανε το 66%. Αντιθέτως αυξήθηκε κατακόρυφα το ποσοστό όσων επιθυμούν νέα προσφυγή στις κάλπες: μερικές εβδομάδες πριν, το 30% έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Τώρα το ποσοστό έφτασε στο 43%

Πράσινοι
Με δεδομένο, πάντως, ότι υπάρχει η κρησάρα του δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του SPD προτού πάρει σάρκα και οστά ο Μεγάλος Συνασπισμός, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν μένουν αδρανείς – αν και επιδεικνύουν σαφή έλλειψη τακτ. Με το βλέμμα στις εκλογές του 2017 -και χωρίς καν να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση-, CDU και Πράσινοι οραματίζονται το ενδεχόμενο μιας δικής τους συγκυβέρνησης. Οι διερευνητικές συζητήσεις που είχαν τα δύο κόμματα μετά τις εκλογές άνοιξαν την πόρτα σε έναν ευρύτερο διάλογο, και μάλιστα θα συσταθεί ειδική επιτροπή με μέλη 30 βουλευτές, οι οποίοι από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ασχοληθούν με την εξεύρεση μιας κοινής κυβερνητικής προσέγγισης Πράσινων και Χριστιανοδημοκρατών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου