ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελεύθεροι με εγγύηση οι επτά ακτιβιστές της Greenpeace

ρωσία-ελεύθεροι-με-εγγύηση-οι-επτά-ακτ-575185

Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερα με εγγύηση τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο αφού ακτιβιστές αποπειράθηκαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στη θάλασσα του Πετσόρα.

Η Βραζιλιάνα Άνα Πάουλα Αλμινιάνα Μασιέλ, ο Νεοζηλανδός Ντέιβιντ Τζον Χάουσμαν, ο Αργεντίνος Μιγκέλ Ερνάν Περς Όρσι και ο Πολωνός Τόμας Ντζιεμιαντσούκ, που είχαν συλληφθεί μαζί με 26 ακόμα μέλη του πληρώματος, θα αφεθούν ελεύθεροι αφού καταβάλουν εγγύηση.
Αντίθετα, χθες Δευτέρα παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του Αυστραλού Κόλιν Ράσελ κατά τρεις μήνες ως τις 24 Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης όπου έχουν μεταφερθεί τα 30 μέλη της Γκρινπίς από το Μούρμανσκ, όπου κρατούνταν αρχικά.

Επίσης χθες αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι και τρεις Ρώσοι, ο εκπρόσωπος Αντρέι Αλαχβέρντοφ, η γιατρός του πλοίου Εκατερίνα Ζάσπα και ο φωτογράφος Ντένις Σινιακόφ. Η εγγύησή τους ορίστηκε στα 2 εκατομμύρια ρούβλια για τον καθένα (45.000 ευρώ).
Η Γκρινπίς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να καταβάλει την εγγύηση ήδη από σήμερα για να απελευθερωθούν οι πρώτοι ακτιβιστές.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ζήσουν οι φίλοι μας μόλις αφεθούν ελεύθεροι. Αν θα τεθούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ή αν θα έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κούμι Ναϊντού.
«Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι και ότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις για ένα έγκλημα που δεν έχουν διαπράξει», πρόσθεσε.

Πολλά δικαστήρια της Αγίας Πετρούπολης ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, να εξετάζουν το θέμα της προσωρινής κράτησης που έχει επιβληθεί στα 30 μέλη της Γκρινπίς, η οποία λήγει στις 24 Νοεμβρίου.

Η ΜΚΟ είχε επισημάνει την Παρασκευή ότι η επιτροπή έρευνας της Ρωσίας επιθυμεί να παραταθεί η προσωρινή κράτηση των 30 ακτιβιστών για τρεις μήνες ώστε «να ολοκληρωθεί η έρευνα».
Οι ακτιβιστές κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρώτη κατηγορία έχει αρθεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο έχει προσφύγει η Ολλανδία, καθώς το Arctic Sunrise έπλεε με ολλανδική σημαία, με αίτημα να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα και το πλοίο, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 22 Νοεμβρίου.

skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου