ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες Ναπολιτάνοι στους δρόμους κατά της μαφίας για τα τοξικά απόβλητα

χιλιάδες-ναπολιτάνοι-στους-δρόμους-κ-579355

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, διαδήλωσαν χθες στη Νάπολη της Ιταλίας, ενώνοντας τις φωνές τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της παράνομης εγκατάλειψης τοξικών αποβλήτων στην περιοχή τους από την τοπική μαφία, την Καμόρα.

Κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο λόγω της μόλυνσης του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, οι διαδηλωτές ζήτησαν να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή και να καθαριστεί η μολυσμένη περιοχή.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο δήμαρχος της Νάπολης, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις αλλά και προσωπικότητες της πόλης, όπως ο τραγουδιστής Νίνο ντι Αντζελο και ο ιερέας Μαουρίτσιο Πατριτσιέλο, από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στους διαδηλωτές μοιράστηκαν και τρεις τόνοι ψωμιού από υλικά που καλλιεργήθηκαν σε «καθαρά χωράφια» της περιοχής, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «τεράστια χωματερή». Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν πως τα απόβλητα έχουν μολύνει αποθέματα νερού στην περιοχή, ακόμα και σε αγροτικές ζώνες γύρω από τη Νάπολη και την Κασέρτα. Ο χώρος μεταξύ των δύο πόλεων αποκαλείται πλέον από τους κατοίκους «τρίγωνο του θανάτου», λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων που αναδίνονται από την καύση των αποβλήτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων έχουν εγκαταλειφθεί στην περιοχή κατά την τελευταία 20ετία. Οι κάτοικοι κατηγορούν την Καμόρα πως χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να αναλάβει πλουσιοπάροχες συμβάσεις διαχείρισης αποβλήτων, αλλά στη συνέχεια απλώς εγκατέλειψε τα απόβλητα στη γη τους.

Δέσμευση
Η κυβέρνηση διαμήνυσε πως θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο καθαρισμού της μολυσμένης γης, ενώ η Γερουσία διερευνά τη σχέση των κρουσμάτων καρκίνου με τη δράση της Μαφίας, έχοντας πολύτιμο αρωγό ένα πρώην… μαφιόζο. Πρόκειται για τον Καρμίνε Σιαβόνε που έχει καταθέσει σε δίκες εναντίον της οικογένειας Καζαλέσι που όπως υποστηρίζει «δηλητηρίασε με ένα τοξικό κοκτέιλ» το έδαφος και το περιβάλλον της Νάπολης.

Υποστήριξε ότι φορτηγά παραλάμβαναν τοξικά απόβλητα από βιομηχανικές μονάδες και στη συνέχεια τα εναπόθεταν ανεξέλεγκτα σε περιοχές έξω από τη Νάπολη. Ο πρώην νονός υποστηρίζει ότι τελικά δεν ήταν οι δολοφονίες της Μαφίας που τον έπεισαν να αλλάξει πλευρά, αλλά η απίστευτη καταστροφή που έγινε λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, αν και πολλοί στην Ιταλία δεν πείθονται ότι έχει τόσες περιβαλλοντολογικές ανησυχίες….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο εφιάλτης με αριθμούς

10 εκατομμύρια τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων έχουν εγκαταλειφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης κατά την τελευταία 20ετία, όχι μόνο από ιταλικές εταιρείες, αλλά και από γερμανικές, γαλλικές και βελγικές βιομηχανίες.Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός όγκων που έχουν διαγνωστεί σε γυναίκες και άνδρες της περιοχής έχει αυξηθεί κατά 40 και 47% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του BBC.440 επιχειρήσεις στην κεντρική και βόρειο Ιταλία έχουν λάβει μέρος στην παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente.Σε ποσότητες υπερδιπλάσιες από τα όρια που θέτει ο νόμος εντοπίστηκαν από τις μικροβιολογικές αναλύσεις, αρσενικό, χλωροφόρμιο και πολλές άλλες επικίνδυνες ουσίες στα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην περιοχή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου