ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κανονικά η δίκη του προέδρου της Κένυας

οηε-κανονικά-η-δίκη-του-προέδρου-της-κέ-583304

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Αφρικανικής Ένωσης να αναβληθούν οι δίκες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και του αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο για έναν χρόνο.

Το 15μελές Συμβούλιο ήταν διαιρεμένο: Επτά μέλη, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα, ψήφισαν υπέρ της αναβολής, ενώ οκτώ μέλη, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, απείχαν.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του —Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ΗΠΑ— για να εγκριθούν.

Η Αφρικανική Ένωση είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναβάλει τις δίκες του Κενυάτα και του Ρούτο ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι από την οργάνωση αλ Σεμπάμπ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Το άρθρο 16 της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ, το Καταστατικό της Ρώμης, επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από το ΔΠΔ την αναστολή κάθε έρευνας ή δίωξης για ένα χρόνο, η οποία μπορεί να ανανεωθεί.

Οι δύο άνδρες διώκονται για το φερόμενο ρόλο τους στις πολιτικές – εθνοτικές βιαιότητες που είχαν σημειωθεί μετά τις προηγούμενες κενυατικές προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Το ΔΠΔ τους έχει απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη του Ρούτο ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυτή του Κενυάτα αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου, μετά από τρεις αναβολές.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου