ΔΙΕΘΝΗ

Φυλακή και πρόστιμο στο Λεπέν για ρατσιστικά σχόλια κατά των Ρομά

φυλακή-και-πρόστιμο-στο-λεπέν-για-ρατσ-583601

Φυλάκιση δυο μηνών με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ ζήτησε η πολιτική αγωγή να επιβληθεί στον επίτιμο πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front national) της Γαλλίας για ρατσιστικά σχόλια κατά των Ρομά.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε δηλώσει ότι οι Ρομά “σαν τα πουλιά πετούν φυσικά”.

Η εισαγγελέας Αναμπέλ Φιλίπ εκτίμησε ότι “στοιχειοθετήθηκε πλήρως” το πλημμέλημα της προσβολής ρατσιστικού χαρακτήρα και ζήτησε από το πλημμελειοδικείο του Παρισιού να καταδικάσει επίσης τον Λεπέν στην καταβολή προστίμου 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Λεπέν ειρωνεύτηκε επανειλημμένα τους τσιγγάνους, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα από τα μέλη του FN που αποτελούσαν το ακροατήριό του, και τους απέδωσε τη φράση: “εμείς, εμείς είμαστε σαν τα πουλιά, πετάμε φυσικά”.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε πέντε εβδομάδες.

Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου έχει καταδικαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για τις φραστικές παρεκτροπές του, όπως όταν είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί “μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” (1987), όταν είχε κάνει λόγο περί “ανισότητας των φυλών” (1996) και όταν είχε αναφερθεί στην γερμανική Κατοχή στη Γαλλία κρίνοντας ότι “δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη” (2005).

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου