ΔΙΕΘΝΗ

Ενοχος ο καπετάνιος του Prestige, αθώο το πλήρωμα- Απόφαση 11 χρόνια μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή

ενοχος-ο-καπετάνιος-του-prestige-αθώο-το-πλήρ-586538

Εντεκα χρόνια από το ναυάγιο του Prestige, που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές, το δικαστήριο έκρινε αθώους τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Σε εννέα μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε ο καπετάνιος του πετρελαιοφόρου, Απόστολος Μαγκούρας, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι αρνήθηκε τη ρυμούλκηση του πλοίου πριν αυτό κοπεί στα δύο και βυθιστεί. Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο πρώτος μηχανικός, Νικόλαος Αργυρόπουλος, ο τότε διευθυντής του ισπανικού εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς και ο Φιλιππινέζος ύπαρχος του πλοίου που δικάστηκε ερήμην, καθώς διέφευγε της σύλληψης.

Το Prestige, νηολογημένο στη Λιβερία με σημαία Κοινοπολιτείας Μπαχαμών, μετέφερε 77.000 τόνους πετρέλαιο από τη Λιθουανία στη Σιγκαπούρη. Εξέπεμψε SOS εξαιτίας καταιγίδας στις 13 Νοεμβρίου του 2002. Επί έξι ημέρες έπλεε με ρήγμα στις δεξαμενές του. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να ρυμουλκηθεί στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά το πετρελαιοφόρο δεν άντεξε στα κύματα, κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε. Πάνω από 60.000 τόνοι καυσίμου διέρρευσαν στη θάλασσα ρυπαίνοντας ακτογραμμή 2.000 χιλιομέτρων και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου