ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παρεμβαίνει εισαγγελέας για το ρατσιστικό δημοσίευμα

γαλλία-παρεμβαίνει-εισαγγελέας-για-τ-587152

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε για το ρατσιστικό δημοσίευμα του ακροδεξιού περιοδικού το οποίο Minute το παρομοίασε την μαύρη υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά με πίθηκο.

Η Τομπιρά, η οποία έχει γεννηθεί στην Γαλλική Γουιάνα, στοχοθετήθηκε από τη συντηρητική δεξιά και την ακροδεξιά ιδίως επειδή ήταν αυτή που εισήγαγε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις εναντίον της πολλαπλασιάζονται.

Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική εξέταση για “δημόσια προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα” για το δημοσίευμα του περιοδικού Minute.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του περιοδικού ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ποια μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος από την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το ίδιο το Minute, έχουν τυπωθεί 40.000 αντίτυπα τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται κανονικά και σήμερα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής Τύπου Presstalis είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μόνο με δικαστική απόφαση μπορεί να σταματήσει η κυκλοφορία ενός εντύπου και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Οι ρατσιστικές ύβρεις τιμωρούνται στη Γαλλία με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ.

Η ίδια η Τομπιρά ωστόσο αρνείται να καταθέσει αγωγή εναντίον όσων την προσβάλουν με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό απλώς θα τους διαφημίσει και θα ενισχύσει την υποστήριξη προς την άκρα δεξιά.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου