ΔΙΕΘΝΗ

«Ο καπετάνιος του Costa Concordia πήδηξε από το πλοίο για να σωθεί»

ο-καπετάνιος-του-costa-concordia-πήδηξε-από-το-πλο-590306

Μια νέα μαρτυρία για το μοιραίο βράδυ κατά το οποίο βυθίστηκε το Costa Concordia, στα ανοιχτά του μικρού νησιού Τζίλιο, της Ιταλίας, φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου, αφού ενισχύει την εκδοχή ότι ο Φραντσέσκο Σκετίνο, δεν βρέθηκε κατά λάθος- όπως ισχυρίζεται- στην σωσίβια λέμβο, αλλά φρόντισε να πηδήξει από το πλοίο για να σώσει τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους παγιδευμένους επιβάτες.

Ο Στέφανο Γιανέλι, εκπαιδευόμενος αξιωματικός που βρισκόταν στο Concordia, το μοιραίο βράδυ, της 13ης Ιανουαρίου του 2012, υποστήριξε ενώπιον των δικαστών ότι καθώς το κρουαζιερόπλοιο βυθιζόταν και επικρατούσε χάος, ο ίδιος και άλλα άτομα είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα για να μην γλιστρίσουν.

«Όταν δεν βλέπαμε πλέον άλλους επιβάτες, βρήκαμε μια σωσίβια λέμβο με τον (καπετάνιο) Σκετίνο. Πήδηξα μέσα. Ο Σκετίνο είχε μόλις πηδήξει πριν από εμένα…Μόλις ξεκίνησε η λέμβος, το πλοίο έγειρε και το κατάστρωμα στο οποίο βρισκόμασταν (μέχρι πριν από λίγο), βυθίστηκε κάτω από το νερό. Καθώς βγαίναμε στην ακτή, μαζέψαμε επιβάτες από το νερό» υποστήριξε ο Γιανέλι.

Η κατάθεσή του ενισχύει τις υπάρχουσες καταγγελίες περί αδιαφορίας του καπετάνιου για τους τρομοκρατημένους και παγιδευμένους επιβάτες και περί διαφυγής του με σωσίβια λέμβο, κίνηση με την οποία διασφάλισε ότι θα σωθεί ο ίδιος.

Ο Σκετίνο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με 20ετή κάθειρξη αν καταδικαστεί, επιμένει ότι βρέθηκε εντός της λέμβου όταν γλίστρησε και έπεσε από το Concordia που είχε ήδη πάρει κλίση 90 μοιρών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ιταλικές αρχές επανέφεραν το Concordia σε όρθια θέση, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση.

Το ναυάγιο στοίχισε την ζωή σε 32 εκ των 4252 ανθρώπων που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο (ταξιδιώτες και πλήρωμα).

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου