ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα

αυξάνεται-ο-αντισημιτισμός-στην-ευρώ-594021

Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία, ιδίως μέσω του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) που ζήτησε την άποψη και τις αντιλήψεις των Εβραίων σε οκτώ ευρωπαϊκά κράτη όπου κατοικεί το 90% του ευρωπαϊκού εβραϊκού πληθυσμού.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.847 Εβραίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες, ποσοστό 76%, πιστεύουν ότι ο αντισημιτισμός αυξήθηκε την τελευταία πενταετία, και σε ποσοστό 66% αναφέρουν ότι αποτελεί πρόβλημα στην καθημερινή ζωή τους.

Ζητήθηκαν στην έρευνα οι απόψεις και οι αντιλήψεις των Εβραίων «για τις αντισημιτικές τάσεις και τον αντισημιτισμό ως πρόβλημα στην καθημερινότητα». Ζητήθηκαν, επίσης, οι προσωπικές εμπειρίες και ανησυχίες τους για την ασφάλεια των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους.

Ιδιαίτερα ανησυχία εκφράστηκε για τον αντισημιτισμό στο Διαδίκτυο. Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα που επιδεινώνεται, όπως μεταδίδει σχετικά το BBC βάσει των ευρημάτων της έρευνας.

Βρετανίδα ηλικίας 50 ετών αναφέρει πως δέχθηκε «περισσότερα αντισημιτικά σχόλια» από τότε που εισήλθε στο Facebook «απ’ ότι είχε βιώσει σε όλη της ζωή».

Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι το 29% των ερωτηθέντων είχε σκεφτεί να μεταναστεύσει λόγω ανησυχιών για την προσωπική του ασφάλεια, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά να καταγράφονται στην Ουγγαρία (48%), Γαλλία (46%) και Βέλγιο (40%).

Διαπιστώνεται ακόμη ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες είχε δεχτεί λεκτική προσβολή αντισημιτικού χαρακτήρα ή/και σωματική επίθεση ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή της έρευνας.

Οι δράστες των πιο σοβαρών περιστατικών περιγράφηκαν από τους ερωτηθέντες ως άτομα που έχουν από «ακραίες μουσουλμανικές απόψεις [27%], αριστερές πολιτικές απόψεις [22%] ή δεξιές απόψεις [19%]».

Τα πιο συχνά σχόλια που γίνονται από μη Εβραίους στη Βρετανία είναι «οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται σαν ναζί στους Παλαιστίνιους» και «οι Εβραίοι εκμεταλλεύονται το Ολοκαύτωμα για τους δικούς τους σκοπούς».

Καταγράφηκαν επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στη Λετονία μόνο το 8% απάντησε πως η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση είχε σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο ασφαλείς νιώθουν, όμως το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 28% στη Γερμανία και αγγίζει το 73% στη Γαλλία.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να κινηθούν επειγόντως προς μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στο Διαδίκτυο, και καλεί επίσης δημόσια πρόσωπα να καταδικάζουν αντισημιτικές δηλώσεις.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου