Συνάντηση «μυστήριο» Μέρκελ - Νίμιτς για το Σκοπιανό

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-05, 20:09:23
Συνάντηση «μυστήριο» Μέρκελ - Νίμιτς για το Σκοπιανό

Την πολιτική βούληση της Αθήνας και των Σκοπίων για την υπέρβαση του αδιεξόδου ζητούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό μετά από συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι στην κοινή ανακοίνωση των δύο μερών σημειώνεται πώς η Γερμανία παραμένει στη θέση ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν,επανειλημμένα, ομόφωνα αποφασίσει ότι η αμοιβαία διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η επιλογή Μέρκελ να ανοίξει και το ζήτημα του Σκοπιανού, σε μία περίοδο που η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας της και εμφανώς η διεθνή της θέση είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. που πάντως το προηγούμενο διάστημα δεν απέφυγε τα... φάλτσα με την πρόταση για «σλαβοαλβανική Μακεδονία») όσο και το Μαξίμου, λόγω του ιδιαίτερου, ιστορικού ενδιαφέροντος του Αντ. Σαμαρά για το θέμα, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο πώς οποιαδήποτε προσπάθεια να τύχει εκμετάλλευσης η οικονομική κατάσταση της χώρας προκειμένου να επιβληθούν λύσεις στα εθνικά θέματα θα αποκρουστεί με ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία, δια επιστολών, επικοινωνία μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Νικ.Γκρουέφσκι, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε απαντήσει με αυστηρό τόνο στην επιστολή του σκοπιανού ομολόγου του. Ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριζε πως η Ελλάδα στέκεται εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και ο Αντ.Σαμαράς είχε τότε απαντήσει ότι «δεν είναι η Ελλάδα που παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιρρήσεις για την πρόοδό της».

«18 χρόνια χωρίς λύση είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κανείς μόνο στο ’καπρίτσιο΄μιας χώρας, όπως αφήνει να εννοηθεί η Σκοπιανή κυβέρνηση...», κατέληγε τότε ο κ. Σαμαράς, ζητώντας από τα Σκόπια να επιδείξουν πραγματική διάθεση εξεύρεσης συμβιβασμού.

newpost.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
8
=