ΔΙΕΘΝΗ

Ρατσιστικές οδηγίες προς γυναίκες οδηγούς από την αστυνομία του Πεκίνου

ρατσιστικές-οδηγίες-προς-γυναίκες-οδ-604297

Μηνύματα που μοιάζουν περισσότερο να προέρχονται από κάποια ισλαμική χώρα όπου ισχύει η «σαρία» έστειλε μέσω διαδικτύου η αστυνομία του Πεκίνου στα εκατομμύρια γυναίκες οδηγούς της πρωτεύουσας της κατά τα άλλα κομμουνιστικής Κίνας.

Οι «αφορισμοί» αυτοί δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά μέα του Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, υπό τον γενικό τίτλο: «Γυναίκες οδηγοί παρακαλούμε φροντίστε να αποφεύγετε αυτά τα λάθη». Στο λογαριασμό της αστυνομίας του Πεκίνου είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 6 εκατομμύρια followers.

Μεταξύ άλλων, στις γυναίκες αποδίδονται έξι χαρακτηριστικά που τις κάνουν υποδεέστερες των ανδρών, πίσω από το τιμόνι:

  • αδυναμία προσανατολισμού
  • αδυναμία χειρισμού των πεταλιών του γκαζιού και του φρένου
  • χρήση παπουτσιών με τακούνια στην οδήγηση
  • αδιαφορία για αλλαγή ταχύτητας κατά τη διαδρομή
  • εκκίνηση πορείας με το χειρόφρενο τραβηγμένο
  • άμεση μετάβαση σε κατάσταση πανικού μετά από ατύχημα

Στις δημοσιεύσεις υπήρχε μέχρι και σειρά από σκίτσα με αντίστοιχο περιεχόμενο, «βγαλμένα από τη ζωή». Σε ένα από αυτά, μία γυναίκα εμφανιζόταν να οδηγεί ένα Ι.Χ. σε σχήμα γόβας, συνοδευόμενο από μία ιστορία για ατύχημα που προκάλεσε γυναίκα οδηγός όταν το τακούνι της μάγκωσε στα πετάλια.

Ρατσιστικές οδηγίες προς γυναίκες οδηγούς από την αστυνομία του Πεκίνου

Οι διατυπώσεις εξόργισαν πολλούς χρήστες, καθώς δεν χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής για να καταλάβεις ότι προέρχονται από μάλλον παρωχημένα στερεότυπα: «Μερικές γυναίκες οδηγοί στερούνται την αίσθηση του προσανατολισμού και ενώ οδηγούν συχνά χασομερούν, μην μπορώντας να αποφασίσουν πού θα πάνε», λέει μεταξύ άλλων η αστυνομία του Πεκίνου. «Μόλις συνειδητοποιήσουν ένα λάθος, προκαλούν ατυχήματα στρίβοντας απότομα σε μία κίνηση πανικού».

Ρατσιστικές οδηγίες προς γυναίκες οδηγούς από την αστυνομία του Πεκίνου

Σε άλλο ένα από τις τουλάχιστιον απαράδεκτες συστάσεις μήνυμα υποστηρίζεται ότι γυναίκες οδηγοί που δεν έχουν συνεπιβάτη «είναι ανίκανες να βρουν το δρόμο για τον προορισμό τους, ακόμη κι αν έχουν πάει στο ίδιο σημείο πολλές φορές». Επίσης, «συνηθίζουν να πανικοβάλλονται μετά από ατύχημα», επιμένουν οι συντάκτες. «Συνήθως το μυαλλό τους κολλάει τελείως, παρέχοντας ευκαιρίες σε κακοποιούς».

Τα παραπάνω όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν γενική κατακραυγή και υπήρξε βροχή επικριτικών σχολίων. «Πολλοί άνδρες οδηγοί είναι το ίδιο ηλίθιοι», σχολίασε καυστικά μία χρήστης, ενώ άλλο μήνυμα επισημαίνει το έντονα σεξιστικό περιεχόμενο. Κάποιος μάλιστα αναρρωτήθηκε εάν ετοιμάζεται και πακέτο οδηγιών για τους άνδρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου