ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Πέντε συλλήψεις για την επίθεση στην Τιανανμέν

κίνα-πέντε-συλλήψεις-για-την-επίθεση-σ-608760

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε πέντε ύποπτους μαχητικούς ισλαμιστές μετά την φονική συντριβή οχήματος στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου, σ’ ένα επεισόδιο που χαρακτηρίσθηκε από την αστυνομία «βίαια τρομοκρατική επίθεση».

Οι αρχές ενίσχυσαν επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας στην ταραγμένη και πλούσια σε ενεργειακές πηγές δυτική κινεζική επαρχία του Σιντζιάνγκ, απ’ όπου προέρχονται οι ύποπτοι.

Το όχημα 4Χ4 με πινακίδες κυκλοφορίας του Σιντζιάνγκ το οποίο ενεπλάκη τη Δευτέρα στο επεισόδιο στην πλατεία Τιενανμέν που είχε αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων, οδηγούσε ο Ουσμέν Χάσαν, ανακοίνωσε η αστυνομία, ένας άνδρας το όνομα του οποίου δείχνει πως είναι Ουιγούρος, μέλος του μουσουλμανικού λαού που ζει στη Σιντζιάνγκ.

Η σύζυγός του και η μητέρα του ήταν μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς και δοχεία γεμάτα βενζίνη, μαχαίρια και μια σημαία που έφερε επιγραφή με “εξτρεμιστικό θρησκευτικό περιεχόμενο”, αναφέρει η αστυνομία στον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo, το κινεζικό Twitter.

Το όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς στην πλατεία, η οποία έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διαμαρτυρίες μετά τις διαδηλώσεις του 1989 υπέρ της δημοκρατίας που είχαν κατασταλεί από το στρατό. Πηγές είχαν πει νωρίτερα στο Ρόιτερς πως υπάρχουν υποψίες ότι επρόκειτο για επίθεση καμικάζι.

“Η αστυνομία θεωρεί πως το επεισόδιο της Δευτέρας στην πλατεία Τιενανμέν ήταν μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση που ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, οργανωμένη και προμελετημένη”, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας πως οι τρεις άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους αφού έβαλαν φωτιά στη βενζίνη.

Οι δύο άλλοι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν τουρίστες, ένας Κινέζος κι ένας Φιλιππινέζος. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Πέντε πρόσωπα που συνδέονται με το επεισόδιο συνελήφθησαν μόλις 10 ώρες μετά την επίθεση, με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Σιντζιάνγκ, πρόσθεσε η αστυνομία. Όλοι οι συλληφθέντες έχουν επίσης ονόματα που δείχνουν ότι είναι Ουιγούροι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε από τις κατοικίες τους ισλαμιστικές σημαίες και μαχαίρια.

“Ως κοινός εχθρός της ανθρωπότητας, η τρομοκρατία δεν έχει μέλλον και είναι καταδικασμένη να αποτύχει”, αναφέρεται σε σχόλιο στον ιστότοπο της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης στο Weibo. “Πιστεύουμε σταθερά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα και η κυβέρνηση έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να πατάξουν αποφασιστικά όλες τις παράνομες τρομοκρατικές δραστηριότητες”.

Ενώ οι αρχές ενισχύουν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη Σιντζιάνγκ, ο Ντίλξαν Ράξιτ, ένας εκπρόσωπος της κύριας εξόριστης οργάνωσης των Ουιγούρων, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων, προειδοποίησε ότι η κινεζική άποψη για το επεισόδιο δεν πρέπει να γίνει πιστευτή.

“Το Πεκίνο ανέκαθεν διατύπωνε τέτοιου είδους κατηγορίες, όμως αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα επιχειρήματα πίσω από τις κατηγορίες αυτές. Δεν πρόκειται να αποκαλύψουν την ιστορία πίσω από τις κατηγορίες”, δήλωσε προς το Ρόιτερς.

Ο Ράξιτ εξέφρασε την ανησυχία ότι το επεισόδιο θα δώσει στις αρχές πρόσχημα “για να καταπιέσουν ακόμη περισσότερο τους Ουιγούρους”.

“Αν μια επίθεση γίνει από έναν Κινέζο Χαν, δεν είναι τρομοκρατία, αλλά αν την διαπράξει ένας Ουιγούρος, τότε είναι”, δήλωσε αναφερόμενος στην εθνότητα που αποτελεί την πλειονότητα στην Κίνα. “Το Πεκίνο διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες με υστερόβουλα κίνητρα”.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου