ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Συνελήφθησαν πέντε άτομα για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο

κένυα-συνελήφθησαν-πέντε-άτομα-για-τη-610473

Πέντε υπόπτους έχει συλλάβει και κρατά η αστυνομία της Κένυας για την επίθεση που πραγματοποίησαν ισλαμιστές αντάρτες εναντίον του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι στις 21 Σεπτεμβρίου, κάποιοι από τους οποίους «συνδέονται στενά» με την επιχείρηση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της εγκληματολογικής αστυνομίας της χώρας.

«Κάποιοι από τους υπόπτους που έχουμε συλλάβει (…) συνδέονται στενά με την επίθεση και είχαν ισχυρούς δεσμούς με τους δράστες που επιτέθηκαν στο εμπορικό κέντρο», δήλωσε ο Ντεγκούα Μουχόρο επικεφαλής του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών της κενυατικής αστυνομίας.

Οι ύποπτοι «συνελήφθησαν στον καταυλισμό προσφύγων Κακούμα» στη βορειοδυτική Κένυα, «όπου έγινε το κύριο μέρος του σχεδιασμού (της επίθεσης)», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αστυνομίας και του στρατού της Κένυας.

Η αστυνομία επιθυμεί να ερευνήσει σε βάθος «την ανταλλαγή SMS που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου», τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση, προτού τα στείλει στη δικαιοσύνη, σημείωσε ο Μουχόρο χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος, δεν μπορούμε να βιαστούμε να τα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο».

Η έρευνα προς το παρόν έχει καταλήξει στο γεγονός ότι υπήρξε μια «τηλεφωνική συνομιλία με τη Νορβηγία στη διάρκεια της επίθεσης» στο Ουέστγκεϊτ, συνέχισε ο Μουχόρο χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο ίδιος επεσήμανε άλλωστε ότι η Ιντερπόλ βοηθά την κενυατική αστυνομία «κυρίως όσον αφορά την ανάλυση των τεσσάρων λειψάνων που φέρεται να ανήκουν στους δράστες» και βρέθηκαν στα ερείπια πίσω από το εμπορικό κέντρο, το οποίο κατέρρευσε από μια πυρκαγιά που ξέσπασε στη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι και αγνοούνται περίπου είκοσι.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κένυας Ντέιβιντ Κιμάγιο δήλωσε ότι την εποχή της επίθεσης η αστυνομία είχε λάβει «πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως καμία που να έχει συγκεκριμένα στόχο το Ουέστγκεϊτ».

Εξάλλου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κένυας Τζούλιους Καράνγκι δήλωσε ότι οι δύο στρατιώτες που κατηγορήθηκαν ότι πήραν μέρος σε λεηλασίες στη διάρκεια της κατάστασης ομηρείας στο Ουέστγκεϊτ αποτάχθηκαν, ενώ διεξάγεται έρευνα εναντίον τους.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου