ΔΙΕΘΝΗ

Αντικατασκοπικό σύμφωνο προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ

αντικατασκοπικό-σύμφωνο-προωθεί-η-άν-612705

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μια “συμφωνία κατά της κατασκοπείας” παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ βάσει των ισχυρισμών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει “κοριό” στο τηλέφωνό της.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια “αντικατοσκοπική” συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πηγές αποκάλυψαν ότι η Μέρκελ επέμεινε σε μια πρόταση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

news.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου