ΔΙΕΘΝΗ

Μπρουνέι: Σε ισχύ νόμος που προβλέπει λιθοβολισμό και μαστίγωση

μπρουνέι-σε-ισχύ-νόμος-που-προβλέπει-λ-619329

Τον ισλαμικό νόμο σαρία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τις ποινές του λιθοβολισμού σε περίπτωση μοιχείας και της μαστίγωσης για κατανάλωση οινοπνευματωδών, εισήγαγε σήμερα το Μπρουνέι, ένα εξαιρετικά πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό σουλτανάτο στο νησί Βόρνεο.

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοίνωσε σε επίσημη ομιλία του την υιοθέτηση ενός νέου ισλαμικού ποινικού κώδικα ο οποίος θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ μέσα στους έξι επόμενους μήνες.

Η νέα νομοθεσία, η οποία αποτελούσε επί χρόνια αντικείμενο συζητήσεων, προβλέπει τον ακρωτηριασμό μελών για τους κλέφτες, τη μαστίγωση για κατανάλωση αλκοόλ ή άμβλωση, καθώς και το λιθοβολισμό σε περίπτωση μοιχείας.

«Θέτοντας σε ισχύ αυτή τη νομοθεσία, εκπληρώνουμε το καθήκον μας προς τον Αλλάχ», δήλωσε ο σουλτάνος.

Το σουλτανάτο του Μπρουνέι, ένα μικροσκοπικό κράτος στη βόρεια ακτή της νήσου Βόρνεο, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, χάρη στα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει.

Ο πληθυσμός του, που είναι λίγο μεγαλύτερος από 400.000 κατοίκους, είναι μουσουλμανικός κατά τα δύο τρίτα, με ισχυρή παρουσία βουδιστών (13%) και χριστιανών (10%).

Το ισλάμ είναι ωστόσο η επίσημη θρησκεία και η εφαρμογή του είναι πιο αυστηρή απ’ ό,τι στις γειτονικές Μαλαισία και Ινδονησία.

Ο ισλαμικός νόμος δεν θα εφαρμόζεται παρά στους μουσουλμάνους, όμως μένει να αποσαφηνισθεί σε ποιο βαθμό. Το Μπρουνέι έχει ήδη δύο δικαστικά συστήματα, ένα πολιτικό και ένα ισλαμικό. Η δικαιοδοσία του τελευταίου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένη σε ήσσονος σημασίας διενέξεις, όπως οι γαμήλιες.

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ προσπαθούσε από το 1996 να θέσει σε ισχύ τη σαρία. Κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης τη χώρα από το 1967, οπότε διαδέχθηκε τον πατέρα του. Φημίζεται για τα πλούτη του, τα οποία υπολογίζονται σε 14,6 δισεκ. ευρώ από το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς και για τη σημαντική συλλογή αυτοκινήτων του, με χιλιάδες Ρολς-Ρόις, Άστον Μάρτιν, Λαμποργκίνι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια φάνηκε να ασπάζεται μια μεγαλύτερη ισλαμική ορθοδοξία, καθιστώντας τη θρησκευτική εκπαίδευση υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μουσουλμάνων και κλείνοντας όλα τα εμπορικά καταστήματα για την προσευχή της Παρασκευής.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου