ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάστηκε 90χρονος Ναζιστής για μαζική εκτέλεση στρατιωτών στην Κεφαλονιά

καταδικάστηκε-90χρονος-ναζιστής-για-μα-624582

Για τη σφαγή 117 Ιταλών στρατιωτών στο νησί του Ιονίου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 90χρονος Ναζιστής αξιωματικός για τη συμμετοχή του στη σφαγή 117 Ιταλών στρατιωτών στην Κεφαλονιά στις 27 Σεπτεμβρίου του 1943.

Στρατιωτικό δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι ο Άλφρεντ Στορκ πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, παρότι ο συνήγορός του είχε ζητήσει την αθώωσή του.

Ο Στορκ, ο οποίος ζει στη Γερμανία και δικάστηκε ερήμην, κατηγορείται ότι συμμετείχε στη σφαγή της Κεφαλονιάς, που ενέπνευσε την κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Ο Γερμανός είχε υποστηρίξει σε κατάθεσή του στο παρελθόν ότι δε μπορούσε να αρνηθεί τις εντολές που του είχαν δοθεί, ισχυρισμός που παραπέμπει στον Γερμανό Ναζιστή, Εριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε σε ηλικια 100 ετών πριν μερικές ημέρες στη Ρώμη.

Ο Πρίμπκε, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων έξω από τη Ρώμη τον Μάρτιο του 1944, σκοτώνοντας 400 περίπου αμάχους, εκ των οποίων και παιδιά, μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι ακολούθησε εντολές ανωτέρων και ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Στην περίπτωση του Στορκ, το στρατιωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο στρατονόμος έκανε λόγο για «ικανοποίηση» από την καταδίκη «παρότι το συναίσθημα καλύπτεται από την καθυστέρηση με την οποία έφτασε η απόφαση».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αποδόθηκε η δικαιοσύνη αλλά αργοπορημένα και εν μέρει, καθώς η καταδίκη δεν αγγίζει τις ευθύνες των υπόλοιπων Γερμανών, που συμμετείχαν στη σφαγή.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου