Μάρτυρας σε υπόθεση της Μαφίας ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-10-17, 19:15:02
Μάρτυρας σε υπόθεση της Μαφίας ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο

Καλείται να καταθέσει για μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μαφία και το κράτος αναφορικά με αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις.

Τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα καλέσει δικαστήριο στη Σικελία για να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο μιας έρευνας για μυστικές συνομιλίες οι οποίες φέρεται ότι έγιναν ανάμεσα στη Μαφία και το κράτος, αναφορικά με αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις πριν από δύο δεκαετίες.

Η σικελική Μαφία φέρεται ότι είχε προσφερθεί να τερματίσει τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, με αντάλλαγμα ηπιότερες ποινές φυλάκισης και καλύτερες συνθήκες κράτησης για καταδικασμένους γκάνγκστερ.

Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Ναπολιτάνο αναφέρει πως ο πρόεδρος περιμένει να δει το πλήρες κείμενο της δικαστικής εντολής. Ο νυν πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, πρώην εισαγγελέας κατά της Μαφίας στο Παλέρμο όπου διεξάγεται η έρευνα, θα κληθεί επίσης να καταθέσει.

Το Παλέρμο ήταν η πόλη των Φαλκόνε και Μπορσελίνο, που ήταν από παλιά φίλοι και σκοτώθηκαν εξαιτίας των προσπαθειών τους να πολεμήσουν τη Μαφία. Οι φόνοι τους εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μια σειρά από δίκες.

Δικαστικές πηγές δήλωσαν πως ο αρχηγός του κράτους θα ερωτηθεί σχετικά με συνομιλίες ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο και τον πρώην νομικό σύμβουλο του προέδρου Λόρις Ντ’ Αμπρόζιο, όμως στον Ναπολιτάνο δεν θα τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των αμφισβητούμενων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον Μαντσίνο.

Ο Μαντσίνο είναι ανάμεσα σε έξι πρώην κρατικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους τους οποίους εισαγγελείς επιδιώκουν να δικάσουν, μαζί με έξι πρόσωπα που συνδέονται με τη Μαφία, με κατηγορίες σχετικές με τις διαπραγματεύσεις που φέρεται ότι έγιναν.

Ο Ναπολιτάνο ενεπλάκη στην υπόθεση όταν οι εισαγγελείς παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Μαντσίνο και κατέγραψαν τέσσερις κλήσεις που έκανε προς τον πρόεδρο. Σε αποσπάσματα από τις υποκλοπές που δημοσιεύονται από εφημερίδες ο Μαντσίνο παραπονείται για τις διώξεις και εμφανίζεται να ζητάει βοήθεια από τον πρόεδρο.

Σε δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης τον Απρίλιο αναφερόταν ότι οι μαγνητοφωνήσεις καταστράφηκαν, σύμφωνα με την εντολή που είχε δώσει πέρυσι το συνταγματικό δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή του συνταγματικού δικαστηρίου είχε χαλαρώσει την πίεση από τον 88χρονο πρόεδρο, ο οποίος θεωρείται ο εγγυητής της εύθραυστης ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού, όμως το νέο αίτημα για να καταθέσει, απειλεί να ανοίξει και πάλι το ενοχλητικό θέμα.

AMΠE

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=