ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν

συνομιλίες-στη-γενεύη-για-τα-πυρηνικά-629476

Σε κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στη Γενεύη οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα των 6 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), με τις λεπτομέρειες ωστόσο των προτάσεων και αντιπροτάσεων να παραμένουν εμπιστευτικές.

Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες συνομιλίες που πραγματοποιούνται μετά την εκλογή του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μια εκλογή η οποία συνοδεύτηκε από ένα μάλλον αναπάντεχο άνοιγμα προς τη Δύση και συγκεκριμένα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Για την Τεχεράνη, το ζητούμενο επί του παρόντος είναι να αρθούν οι κυρώσεις (οικονομικές, εμπορικές, ταξιδιωτικές, ενεργειακές κ.ά.) που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί σε βάρος της.

Για τους Δυτικούς, από την άλλη, το ζητούμενο είναι να παρουσιαστούν αποδείξεις πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν στοχεύει στη δημιουργία όπλων. Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνώρισαν πως οι χθεσινές συνομιλίες ήταν «χρήσιμες» και «εποικοδομητικές».

Ολα αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» λένε, και οι λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν να κάνουν με κόκκινες γραμμές, όπως οι αιφνιδιαστικοί δυτικοί έλεγχοι στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η αποστολή της ιρανικής παραγωγής ουρανίου στο εξωτερικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου