ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί με παραίτηση ο πρόεδρος του Ισημερινού

απειλεί-με-παραίτηση-ο-πρόεδρος-του-ισ-634947

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα απείλησε να παραιτηθεί στην περίπτωση που τα μέλη της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας ταχθούν υπέρ της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

«Εάν μία ομάδα αποστατών σχηματίσει αύριο μία πλειοψηφία στην (κυβερνητική παράταξη) Alianza País (Συμμαχία για μια Υπερήφανη και Κυρίαρχη Πατρίδα) για να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις», «εγώ αμέσως θα υποβάλλω την παραίτησή μου», δήλωσε σήμερα ο Κορέα στο τηλεοπτικό δίκτυο Ορομάρ.

Επ’ ευκαιρία της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, ορισμένα μέλη της Alianza País έχουν αποδυθεί σε μία σταυροφορία για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

«Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Κορέα, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία από το 2007 και η δεύτερη θητεία του οποίου λήγει το 2017.

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν, εγώ δεν πρόκειται να αποποινικοποιήσω τις αμβλώσεις. Λένε ότι θέλουν να τις αποποινικοποιήσουν; Το Σύνταγμα όμως λέει ότι πρέπει να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή ήδη από τη σύλληψή της», επέμεινε.

Ο Κορέα αυτοπαρουσιάζεται ως ουμανιστής, καθολικός και αριστερός. Διατηρεί στενές συμμαχικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία, χώρες που αποτελούν τους σημαιοφόρους του νέου αριστερού κινήματος στη Λατινική Αμερική.

Το Κοινοβούλιο του Ισημερινού ετοιμάζεται να εισάγει μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα της χώρας, περιλαμβάνοντας και νέες κατηγορίες εγκλημάτων όπως η «γυναικοκτονία», ενώ θα μειώνεται η διάρκεια των ποινών στα 40 χρόνια.

Οι αμβλώσεις είναι απαγορευμένες στα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής, με εξαίρεση την Κούβα, τη Γουιάνα και την Ουρουγουάη. Επιτρέπονται επίσης στην Πόλη του Μεξικού και υπό προϋποθέσεις στη Βραζιλία — σε περίπτωση βιασμού, ή όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μητέρας.

newpost.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου