ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πλήγματα κατά κούρδων ανταρτών εντός Ιράκ ενέκρινε και πάλι η Εθνοσυνέλευση

τουρκία-πλήγματα-κατά-κούρδων-ανταρτ-637020

Την παράταση για άλλον έναν χρόνο της εξουσιοδότησης στις ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιούν στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών του Κουρδικού Κόμματος Εργατών (ΡΚΚ) στο έδαφος του Ιράκ ενέκρινε την Πέμπτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η εξουσιοδότηση είχε δοθεί για πρώτη φορά το 2007, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και του αυτονομιστικού κινήματος.

Με εξαίρεση τους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), την πρόταση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για συνέχιση των επιχειρήσεων στήριξαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σειράς μεταρρυθμίσεων, που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, παρέχοντας επιπλέον ελευθερίες στα 15 εκατομμύρια των κούρδων κατοίκων της Τουρκίας.

Από την πλευρά τους, οι κούρδοι αυτονομιστές αναλογίζονται εάν θα πρέπει να τηρήσουν την εκεχειρία που έχουν κηρύξει από τον Μάρτιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα εξαγγελθέντα μέτρα του Ερντογάν δεν ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους.

«Το πακέτο των μέτρων απογοήτευσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, ιδιαίτερα δε τους Κούρδους. Είναι σαφές πως το πακέτο δεν ικανοποιεί τις κουρδικές φιλοδοξίες», τονίσθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η ηγεσία του ΡΚΚ στον ενημερωτικό ιστότοπο Firat News, ο οποίος πρόσκειται στο κίνημα.

«Το πώς και το εάν θα διατηρήσουμε την εκεχειρία και ποια πορεία και μέθοδο θα επιλέξουμε εξαρτάται από την στάση της κυβέρνησης και του τουρκικού κράτους κατά τις επόμενες ημέρες», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.

Το ΡΚΚ αναμένεται να πάρει σχετικές οδηγίες από τον έγκλειστο αρχηγό του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί την κατάπαυση του πυρός και διέταξε τον ένοπλο βραχίονα του κόμματος να αποχωρήσει από την Τουρκία.

Ο κ. Οτζαλάν αναμένεται να προβεί σε «βαρυσήμαντες ανακοινώσεις» στις 15 Οκτωβρίου, όπως ενημέρωσε ο αδελφός του, έπειτα από το επισκεπτήριο στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, όπου κρατείται ο ηγέτης του ΡΚΚ.

Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει το ΡΚΚ ότι δεν έχει αποσύρει τις δυνάμεις του από το τουρκικό έδαφος όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ επισήμανε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων δεν εντάσσεται μέσα στα προαπαιτούμενα των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους, αλλά αποτελεί δέσμη μέτρων που φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία.

naftemporiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου