ΔΙΕΘΝΗ

Εκτελέστηκαν 42 θανατοποινίτες στο Ιράκ

εκτελέστηκαν-42-θανατοποινίτες-στο-ιρά-637097

Σαράντα δύο άνθρωποι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τρομοκρατία εκτελέστηκαν στο Ιράκ μέσα σε μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αυτής Χάσαν αλ Σαμάρι.

«Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο προχώρησε στην εκτέλεση της ποινής του θανάτου η οποία είχε επιβληθεί σε βάρος 42 καταδικασθέντων, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, που είχαν δικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι αρχές είχαν προχωρήσει το Σεπτέμβριο στην εκτέλεση 23 θανατοποινιτών, περιλαμβανομένων 20 οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Οι ποινές του θανάτου οι οποίες είχαν επιβληθεί σε βάρος των καταδικασθέντων είχαν εφεσιβληθεί πολλαπλώς», όμως «επικυρώθηκαν», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποδείχθηκε ότι τα πρόσωπα αυτά ενέχονταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο πολλών δεκάδων αθώων πολιτών», εγκλημάτα τα οποία «αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, την εξάπλωση της αναρχίας και την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού».

Εντός του 2013 έχουν εκτελεστεί στο Ιράκ 113 καταδικασθέντες σε θάνατο.

Στη χώρα καταγράφεται από τον Απρίλιο μια ανάφλεξη των επεισοδίων βίας, η οποία αποδίδεται στην αναζωπύρωση των θρησκευτικών εντάσεων. Πάνω από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα στον Οκτώβριο σε επεισόδια βίας και πάνω από 4.900 από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βασίζεται σε πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου