ΔΙΕΘΝΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας κατήγγειλε σύμβαση με τη WorleyParsons

η-δημόσια-επιχείρηση-ηλεκτρισμού-της-639754

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) ανακοίνωσε, χθες, ότι προχώρησε στη λύση του συμβολαίου της με την WorleyParsons, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για το έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Η καταγγελία της σύμβασης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στηρίζεται στη σχετική απόφαση που έλαβε στις 29 Μαρτίου 2012 η πρώην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ και το βουλγαρικό κοινοβούλιο, για την οριστική παύση του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, ως ασύμφορου, έρχεται, ωστόσο, μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για τη μεγάλης κλίμακας απάτη γύρω από το έργο του Μπέλενε.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε ότι περίπου ενάμιση χρόνο αφότου το έργο του Μπέλενε εγκαταλείφθηκε οριστικά, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές, σε μηνιαία βάση, ύψους 950.000 ευρώ στις εταιρείες “WorleyParsons” και “Risk Engineering” (υπεργολάβος) για δραστηριότητες επίβλεψης της κατασκευής.

Ο επικεφαλής της “Risk Engineering” Μπόγκομιλ Μάντσεφ κατηγορείται για προμελετημένη υπεξαίρεση, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές έπεισε τον διευθυντή της ΝΕΚ να καταχραστούν 8 εκατ. λέβα, ενώ φέρεται να συνεργάστηκε στην εκτέλεση του σχεδίου με τον επικεφαλής της WorleyParsons Σουμποτίν Σουμποτίνοφ.

Ο Μάντσεφ ισχυρίζεται ότι έλαβε νομίμως τα χρήματα, στο πλαίσιο της ισχύουσας συμβάσεως. “Όταν οι πολιτικοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το έργο του πυρηνικού σταθμού, δεν εξέδωσαν τις αντίστοιχες γραπτές οδηγίες προς τη βουλγαρική κρατική επιχείρηση Energy Holding (BEH) και την ΝΕΚ” είπε.

newpost.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου