ΔΙΕΘΝΗ

Προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν

προεδρικές-εκλογές-στο-αζερμπαϊτζάν-639785

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται υπό έλεγχο. Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, το 2003.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά λίγο αφού κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα κύμα καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, στις οποίες 10 υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Νότιου Καύκασου.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σχεδόν αόρατη, καθώς οι εκλογικές αφίσες ήταν αναρτημένες μόνο σε εγκεκριμένες θέσεις και η στενά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση πολύ λίγο ανέφερε την ψηφοφορία.

Ο 51χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ χει ουσιαστικά εξασφαλισμένη την εκλογή του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν περισσότερο από 80% της πρόθεσης ψήφου.

Ο Αλίγιεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2003 και επανεξελέγη το 2008 για μια δεύτερη πενταετία, πριν πετύχει με δημοψήφισμα το 2009 την άρση του περιορισμού σε δύο των διαδοχικών προεδρικών θητειών, δεν έκανε καθόλου προεκλογική εκστρατεία. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως μιλούν γι’ αυτόν τα οικονομικά αποτελέσματά του.

Περισσότεροι από 58.980 παρατηρητές από εκατό χώρες του κόσμου θα παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αζερμπαϊτζάν, όπου καλούνται στις κάλπες περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

naftemporiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου