ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Γαλλία για την άνοδο-σοκ της ακροδεξιάς

συναγερμός-στη-γαλλία-για-την-άνοδο-σο-641256

Σεισμό έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα λίγους μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές στη χώρα.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Εθνικό Μέτωπο σε κόμμα εξουσίας, επιχείρησε πρόσφατα να αρνηθεί την ετικέτα της άκρας δεξιάς την οποία του προσάπτουν τονίζοντας ότι δεν θέλει να βάζουν το κόμμα της στο ίδιο τσουβάλι με τη Χρυσή Αυγή ή τον Νορβηγό μακελάρη Μπρέιβικ

Η συντριπτική νίκη του εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στο καντόνι Μπρινιόλ της επαρχίας Βαρ έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας.

Ενας στους δύο ψηφοφόρους του Μπρινιόλ έδωσαν την ψήφο τους στην ακροδεξιά.

Ο Λοράν Λοπέζ του FN νίκησε άνετα, με ποσοστό 40,4%, την υποψήφια της κεντροδεξιάς (που έλαβε 20%), ενώ «βυθίστηκαν» οι αριστεροί υποψήφιοι: ο κομμουνιστής, ο οποίος έλαβε τη στήριξη και των Σοσιαλιστών, έλαβε μόλις 14% και ο Πράσινος 9%.

Ομως αθροιστικά η ακροδεξιά σχεδόν άγγιξε το 50%, αφού στο ποσοστό του Λοπέζ έρχεται να προστεθεί και αυτό ενός άλλου υποψηφίου, προερχόμενου από το κόμμα της Λεπέν που όμως έχει πάρει τις αποστάσεις του από εκείνη και συγκέντρωσε το 9% των ψήφων. Καθοριστικός παράγοντας για τη συντριβή των αριστερών κομμάτων ήταν η αποχή, που έφτασε το 67%.

Οπως και στο παρελθόν η αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν να καλέσει τους ψηφοφόρους του να υψώσουν ένα τείχος κατά του Εθνικού Μετώπου και να δώσουν την ψήφο τους στον δεύτερο γύρο στην υποψήφια του UMP.

Την ώρα που η εκρηκτική άνοδος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των παραδοσιακών κομμάτων πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές και επτά πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, εκπρόσωπος του PS, ο Τιερί Μαντόν, χαρακτήρισε το FN «όχι μόνο ακροδεξιό, αλλά κάτι περισσότερο, ένα κόμμα φασιστικό», ενώ ο βουλευτής Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς παρατήρησε ότι «οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους».

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο εξάλλου για τους Σοσιαλιστές ήταν το ότι οι ψηφοφόροι τους επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη, κάτι που θα αναζωπυρώσει το ντιμπέιτ στο PS για την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Περιοδεία
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, από την πλευρά του, το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης με δημοτικότητα 70%, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε χθες περιοδεία σε όλη τη Γαλλία με πρώτο σταθμό το προπύργιο του FN, Φορμπάς, με στόχο να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Πάντως παρά τις εντατικές προσπάθειες της Λεπέν το τελευταίο διάστημα να απαλλαγεί από την ακροδεξιά «ετικέτα», δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Huffington Post και του iTele έδειξε ότι δεν τα έχει καταφέρει ακόμα.

Η πλειοψηφία των Γάλλων, σε ποσοστό 57%, θεωρεί το Εθνικό Μέτωπο ένα «ακροδεξιό» κόμμα, ενώ μόλις το 16% το χαρακτηρίζει απλώς «δεξιό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου