ΔΙΕΘΝΗ

«Ανοίξτε το κράτος και συζητάμε» λέει ο Ομπάμα στους Ρεπουμπλικάνους

ανοίξτε-το-κράτος-και-συζητάμε-λέει-641304

Μήνυμα προς του Ρεπουμπλικάνους πως δεν θα συζητήσει υπό την απειλή της στάσης πληρωμών και με κλειστό μέρος του ομοσπονδιακού κράτους απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους.

Ο Ομπάμα μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, προσθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει εκ νέου το ομοσπονδιακό κράτος, σημείωσε ο Ομπάμα,.

Προειδοποίησε επίσης ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα είναι δραματικά χειρότερη από το shutdown: Θα είναι «παράλογη, καταστροφική και χαοτική» και ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί μόνιμα το κόστος δανεισμού για τις ΗΠΑ, είπε.

«Επικίνδυνες οι τεχνητές κρίσεις»

«Κάθε φορά που κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτουμε την αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει σα να μην ξέρουμε πού πηγαίνουμε», κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέχουν αυτές τις τεχνητές κρίσεις κάθε λίγους μήνες.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο δεν θα φέρει την κυβέρνησή του στη θέση να αναγκαστεί να βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών της, σε περίπτωση που κηρυχθεί στάση πληρωμών. Πάντως, μέχρι την Πέμπτη θα υπάρχει μία τέτοια εισήγηση στη Γερουσία.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τους ξένους πιστωτές των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα «πάντα πλήρωνε τα χρέη της και θα το κάνει και πάλι».

Όμως οι ξένοι ηγέτες «δεν προσέχουν μόνο αυτό που λέω εγώ. Προσέχουν και αυτά που κάνει το Κογκρέσο. Και τελικά, θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπένερ», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Γι’ αυτό τον λόγο κάλεσε τον Μπένερ να διοργανώσει αμέσως μια ψηφοφορία, ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους.

Επιμένουν οι Ρεπουμπλικανοί

Απογοητευμένος που ο Ομπάμα αρνήθηκε το διάλογο δήλωσε αργότερα ο Μπένερ, λέγοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος απαιτεί την «άνευ όρων παράδοση» τον ρεπουμπλικάνων πριν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Ο Μπένερ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» την άρνηση -όπως είπε- του Μπαράκ Ομπάμα να συζητήσει μία λύση με τους ρεπουμπλικάνους και διεμήνυσε προς τον Λευκό Οίκο: «Εδώ θα υπάρξει διαπραγμάτευση!»

Ο παράγοντας Τζον Μπένερ

Τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών δεν θα δημιουργούσαν το πρόβλημα εάν, αφ’ ενός, το Καπιτώλιο δεν ήταν μοιρασμένο σε μία Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και σε μία Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, και, αφ’ ετέρου, η θέση των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών στη Βουλή δεν ήταν αδύναμη στο εσωτερικό του κόμματος.

Το πρόβλημα προσωποποιείται στον Τζον Μπένερ, ο οποίος θα μπορούσε αν ήθελε να στραφεί στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και να περάσει, μαζί με τους Δημοκρατικούς, ένα «καθαρό νομοσχέδιο» (χωρίς μπλόκο στο Obamacare) για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα του Μπένερ, όμως, είναι ότι ο ίδιος μπορεί να επιβιώσει πολιτικά μόνο με μία υποχώρηση: Είτε στο ζήτημα της παράλυσης (shutdown), είτε στην αύξηση του ορίου δανεισμού. και στα δύο, οι ακραίοι του Tea Party καραδοκούν για να τον «αποκεφαλίσουν» πολιτικά.

«Συνεχίζουν τα τεχνάσματα»

Την Τρίτη, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή έδωσαν στη δημοσιότητα πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να κάνει προτάσεις για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2014.

Ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία απέρριψε την πρόταση. «Συνεχίζουν να εφευρίσκουν τεχνάσματα. Έχουμε δοκιμάσει τη δημιουργία μιας υπερεπιτροπής και στο παρελθόν και έχει αποτύχει», δήλωσε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.

Ο Σούμερ επανέλαβε το «απλό αίτημά» του προς τους Ρεπουμπλικάνους να επιτρέψουν την άμεση επαναλειτουργία όλου του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. «Και τότε θα συζητήσουμε οτιδήποτε θέλουν (οι Ρεπουμπλικάνοι), οπουδήποτε θέλουν να το συζητήσουν», πρόσθεσε.

Ανησυχία εκφράζει ο Όλι Ρεν

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτύχουν το ταχύτερο πρόοδο ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

«Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε μέρα που χάνεται έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποίησε ο Ρεν.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για την κατάσταση, αν παραταθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου