ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστέρηση ενός έτους για τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

καθυστέρηση-ενός-έτους-για-τον-πυρηνι-641535

Η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καλά ενημερωμένη πηγή, καθώς προβάλουν πολλά γραφειοκρατικά προσκόμματα για το έργο αυτό, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί προσωπικά το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο έχει σκοπό να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ακριβές εισαγωγές υδρογονανθράκων, εισφέροντας το 10% της ενέργειας που καταναλώνει η Τουρκία ως το 2023.

Όμως ο πρώτος σταθμός, σχεδιαζόμενης ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW), που ανεγείρει η Rosatom της Ρωσίας, ήδη παρουσιάζει καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Ο πρώτος αντιδραστήρας του εργοστασίου θεωρείται απίθανο να τεθεί σε λειτουργία το 2019 όπως προβλεπόταν.

Η έναρξη της παραγωγής «το 2019 δεν είναι δυνατή. Πιθανότερο είναι (να αρχίσει) το 2020», είπε μία πηγή. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι απαιτείται μια περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας 6-12 μηνών πριν καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί οι αντιδραστήρες αυτοί.

Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στο εργοστάσιο Άκουγιου της Μερσίνης στη νότια Τουρκία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στα μέσα του 2015 και ως το 2023 —με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα— θα πρέπει να λειτουργούν και οι τέσσερις αντιδραστήρες του. Όμως ακόμη οι ανάδοχοι του έργου δεν έχουν λάβει καν οικοδομικές άδειες.

Η έκθεση της Rosatom για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, η οποία θα πρέπει παράλληλα να εγκριθεί από τις τουρκικές αρχές, χρειάστηκε να υποβληθεί εκ νέου στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο, μήνες μετά την καθορισμένη προθεσμία.

Χωρίς αυτή την έγκριση η Atomstroyexport, η βασική κατασκευάστρια που έχει επιλέξει η Rosatom για τους αντιδραστήρες, δεν μπορεί να κηρύξει διαγωνισμούς για τις υπεργολαβίες αξίας 7,5 – 8 δισεκ. δολαρίων.

newpost.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου