ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο με το… καλημέρα για τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας

σκάνδαλο-με-το-καλημέρα-για-τον-νέο-πρ-641769

Μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε τα ηνία της Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ έρχεται αντιμέτωπος με σκάνδαλο σχετικά με τα εξοδολογία που προσκόμισε στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς είχε συμπεριλάβει τα έξοδα για να λάβει μέρος σε αθλητικούς αγώνες και να παραστεί στους γάμους δύο βουλευτών.

Όταν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τόνι Άμποτ είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ξόδευε χρήματα πάνω από τις οικονομικές της δυνατότητες».

Όμως, την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του συντηρητικού συνασπισμού κλήθηκε να επιστρέψει 1.700 δολάρια Αυστραλίας (1.183 ευρώ) για τα έξοδα μεταφοράς του ώστε να παραστεί σε δύο γάμους πολιτικών του συμμάχων το 2006, τα οποία είχε συμπεριλαμβάνει σε ένα εξοδολόγιό του.

Ο αυστραλιανός Τύπος αποκαλύπτει την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει επίσης να του καταβληθούν 1.300 δολάρια Αυστραλίας για τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής κατά τη συμμετοχή του σε αθλητικό αγώνα του τριάθλου.

Ο Άμποτ, που ήταν ένας απλός βουλευτής έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ζητούσε επίσης κάθε χρόνο, την πληρωμή των εξόδων μεταφοράς του για τη συμμετοχή του σε πολυήμερο ποδηλατικό αγώνα 1.000 χλμ. στην αγροτική Αυστραλία, το Pollie Pedal, που οργανώνεται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των απαιτήσεών του κρίνοντας ότι είναι «απολύτως νόμιμο ένα μέλος του Κοινοβουλίου» να ζητεί ο λαός να πληρώνει τη συμμετοχή του σε φιλανθρωπικά και αθλητικά γεγονότα.

Ωστόσο απέναντι στις επικρίσεις, ο Άμποτ πρόσθεσε: «ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός όταν ζητεί να του καταβληθεί ένα ποσό. Αν υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, τότε το θέμα πρέπει να επιλυθεί υπέρ του φορολογουμένου».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική πολιτική τάξη είχε συγκλονιστεί το καλοκαίρι του 2009 από μεγάλο σκάνδαλο πληρωμής πλαστών εξοδολογίων, στο οποίο είχαν εμπλακεί τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές της χώρας.

news.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου