ΔΙΕΘΝΗ

Το κάπνισμα διχάζει τους πολιτικούς στη Βουλγαρία

το-κάπνισμα-διχάζει-τους-πολιτικούς-σ-641905

Παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, το θέμα έγινε «μήλο της Έριδος» για τα πολιτικά κόμματα και για την κοινή γνώμη της Βουλγαρίας.

«Τους ασκούς του Αιόλου» άνοιξε η πρόθεση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) να καταθέσει τροπολογία του νόμου περί απαγόρευσης καπνίσματος, που να επιτρέπει να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι καπνίσματος στα καφενεία, στα εστιατόρια και στα κέντρα διασκέδασης.

Το θέμα της μερικής κατάργησης της απαγόρευσης καπνίσματος θέτουν οι σύνδεσμοι των εστιατόρων και των ξενοδόχων σύμφωνα με τους οποίους το μέτρο αποφέρει το «μοιραίο χτύπημα» στον τουριστικό κλάδο.

Το σύστημα δημόσιας διατροφής και διασκέδασης της Βουλγαρίας συρρικνώθηκε μετά την επιβολή της απαγόρευσης, με συνέπεια να μείνουν άνεργοι δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, υποστηρίζουν οι Βούλγαροι εστιάτορες σε ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι και στον πρόεδρο της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε ότι η υγεία του έθνους είναι πολύτιμο αγαθό και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό του συμφέροντος οποιουδήποτε κλάδου της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ είπε ότι «πρόκειται για αντικρουόμενα συμφέροντα, στα οποία πρέπει να βρεθεί «χρυσή τομή»», έπειτα από τις διαδηλώσεις εστιατόρων (υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης) και οπαδών της δημόσιας κίνησης «Βουλγαρία χωρίς καπνό» (κατά της κατάργησης) στα κεντρικά κομματικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Σόφια.

Το μεγαλύτερο μέρος των Βούλγαρων (καπνιστές ή μη) υποστηρίζουν, πάντως, την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

imerisia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου