ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ιαπωνία πιέζουν τις ΗΠΑ να αυξήσουν το χρέος

κίνα-και-ιαπωνία-πιέζουν-τις-ηπα-να-αυξ-642064

Η Κίνα και η Ιαπωνία αύξησαν την πίεση στις ΗΠΑ για να αποφύγουν μία χρεοκοπία, καθώς οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνέχιζαν την αντιπαράθεσή τους για τον προϋπολογισμό με τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών να τελεί υπό μερική αναστολή για δεύτερη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Δύο υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν χθες ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θα υποχωρήσει από την άρνησή του να διαπραγματευθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι στις 17 Οκτωβρίου θα ξεπερασθεί το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς μία συμφωνία για την αύξησή του, με αποτέλεσμα να εγείρεται η απειλή της χρεοκοπίας.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση στο πολιτικό αδιέξοδο της Αμερικής για τον προϋπολογισμό και την επικείμενη καταληκτική προθεσμία για την αύξηση του χρέους, το Πεκίνο δήλωσε ότι «το ρολόι κτυπά» και κάλεσε τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας κ. Ζου Γκουάνγκ Γιάο δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα έκανε σαφή τη δυσαρέσκειά της για το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας είναι πολύ ανήσυχο σχετικά με την πιθανή επίπτωση στις αγορές συναλλάγματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του. Μία αμερικανική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να πουλήσουν δολάρια, με αποτέλεσμα την απότομη ανατίμηση του γεν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο κάλεσε «τις ΗΠΑ να λύσουν χωρίς καθυστέρηση τη διαμάχη για το όριο του χρέους».

newsit.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου