ΔΙΕΘΝΗ

Τα μέλη του Κογκρέσου είναι πρόθυμα να ξεκλειδώσουν το «λουκέτο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών

τα-μέλη-του-κογκρέσου-είναι-πρόθυμα-να-642670

Μεταστροφή της γερουσίας δείχνει δημοσίευμα του CNN -«Υπάρχουν αρκετές ψήφοι για τη λήξη της κρίσης», δηλώνει ο Ομπάμα

Το τέλος του αμερικανικού αδιεξόδου βρίσκεται λίγες ψήφους μακριά, οι οποίες σύμφωνα με το δίκτυο CNN υπάρχουν ήδη, καθώς ήδη 200 Δημοκράτες και 17 Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν να περάσουν «καθαρό» νομοσχέδιο που θα ξεκλειδώσει το «λουκέτο».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου «δεν υπάρχει η θέληση» για να τεθεί τέλος στην κρίση, που έχει «παγώσει» υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έχει οδηγήσει σε υποχρεωτική άδεια περίπου 800.000 υπαλλήλους.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι «υπάρχουν αρκετές ψήφοι Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα μπορούσε να σημάνει τη λήξη του shutdown».

Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για το «καθαρό» νομοσχέδιο που δε θα περιλαμβάνει το περιβόητο Obamacare, την μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της κρίσης.

Σύμφωνα με το CNN οι Ρεπουμπλικανοί που εμφανίζονται έτοιμοι να πουν «ναι» στο νομοσχέδιο, δεν προτίθενται να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες ψήφοι.

Παρότι σε κατ’ιδίαν συζητήσεις με βουλευτές του κόμματος του, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση το «καθαρό» νομοσχέδιο, γνωρίζοντας δε ότι υπάρχουν περίπου 20 Ρεπουμπλικανοί έτοιμοι να το ψηφίσουν.

Επ’ αυτού, μάλιστα, ο Ομπάμα κάλεσε τον Μπένερ να αποδείξει όσα ισχυρίζεται, προκαλώντας τον να θέσει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία «και να δούμε τι θα συμβεί τότε. Απλώς ψηφίστε».

Πάντως το ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα αρχίζει να φαίνεται, με τον Τσαρλς Ντεντ από την Πενσυλβάνια, να διαφωνεί με τον Μπένερ και να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει. «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, αλλά νομίζω πως θα περνούσε με 217 ψήφους», είπε ο Ρεπουμπλικανός Ντεντ.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ντέιβιντ Ράιχτερ από την Ουάσιγκτον, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψήφιζε οποιοδήποτε νομοσχέδιο θα οδηγούσε στο άνοιγμα των υπηρεσιών.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου